Снимка БГНЕС

Максималната скорост на движение по автомагистрала да бъде намалена, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите членки на ЕС. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, качен за обществено обсъждане.

Въвеждат се нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъка от пътя, за който е установено нарушението.

В населените места настъпват значително повече пътни произшествия, отколкото извън тях. Затова е предложено прецизиране на някои правила за движение по пътищата и допълване на правила, за които към момента не съществува уредба. Водачите на пътни превозни средства са длъжни да се движат със скорост не по- голяма от 20 km/h в кварталите.

Предвижда се и регламентиране на зони, в рамките на които да важи едно общо ограничаване на скоростта от 30 км/ч за всички пътни превозни средства.

В законопроекта се предлага възможност моторно превозното средство от категория В да се управлява от водач, навършил 17-годишна възраст, с придружител. Предложението цели да се изградят навици за безопасно управление под надзор на водач с опит.

Предлага се да отпадне задължението за шофьорите да носят контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство за управление на моторно превозно средство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase