Кампания за безплатни прегледи, поставяйки акцент на женското здраве, се провежда в момента.

"Инконтиненцията представлява незадържане на урина по някакъв повод. Има няколко видеа инконтиненция. Това е неволево изпускане на урина при физически натоварвания, при кихане или кашляне, някой път дори и без физически усилия също може да се изпусне малка част урина от пикочния мехур на жената. Основната причина е атрофията на вътрешния сфинктер на уретрата, която настъпва при нарушения в хормоналния статус на жената - най-вече при постменопаузата след 50-годишна възраст", обясни в "България сутрин" д-р Явор Лозанов - специалист по акушерство и гинекология от болница "Шейново".

По думите му българката трябва да си прави профилактичен преглед веднъж годишно. Наблюденията му са, че младите жени у нас се преглеждат дори по-често. Но при старото поколение жените се оставят по течението и има такива, които не се преглеждат дори по 15 години.

Д-р Лозанов изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че при профилактичните прегледи може да се открият множество заболявания.

Кампанията е започнала в началото на този месец и ще продължи до средата на май. В нея се включват 10 клиники от цялата страна. Консултациите и прегледите на жени с такъв проблем са безплатни. Ще се записват пациентки, които предимно имат незадържане на урина.

"Незадържането на урина може да се получи в една много млада възраст. Може да се прегледат родилки и жени в менопаузална възраст. Лечението на това страдание може да стане по няколко начина - оперативно и с апаратна лазерна терапия", каза още д-р Лозанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase