Снимка: bTV

"Не съм искал да съм председател, те са ме сложили", казва председателят на секционна избирателна комисия в училище "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново" Михаил Йончев пред "24 часа".

48-годишният мъж беше отстранен в неделя, защото се оказа, че е неграмотен, а пред медиите самият той обясни, че "малко може да пише, а още по-малко да чете".

Още по темата
По време на изборите в неделя той пристигнал с 2 часа закъснение и веднага поискал да му бъдат подготвени документите за изплащането на парите. Именно тогава, при попълването на документите, останалите в комисията видели, че има проблем с четенето и писането и веднага изпратили сигнал в избирателната комисия. 

Михаил Йончев твърди, че е завършил 8-и клас в същото училище, където в неделя е трябвало да председателства комисия.

“Много-много не виждам, но ако сложа очила, мога да чета и пиша горе-долу", казва той пред "24 часа" и обяснява: "“Болен съм, имам тумор в гърлото и 23 операции, не знам как съм жив, половин човек съм. Но ако оздравея, ще се науча да чета и пиша добре."

Макар и със завършен 8-и клас, няма шофьорска книжка, казва, че не е карал курс. Сега е пенсионер по болест, но преди това е бил общ работник в печатница. Подчертава, че синът му е завършил 12-и клас в "Найден Геров", има и дъщеря, която е получила основно образование в същото училище.

Това не е и първият път в който Михаил Йончев участва в избори. Той е бил част от секционните комисии, но като редови член.

"Не съм искал да съм председател, те са ме сложили", твърди той. "Грешка стана, ама беше неприятно."