Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително константи след началото на войната в Украйна. Въпросът е, че част от украинското зърно, което е отивало извън Европа, сега не може да отиде там и влиза в Европа. Най-логично е да има разместване на тези потоци и съответно да се увеличи износът на европейско зърно за тези трети страни, най-вече в Африка. Това не може да стане за месец-два, защото тези търговски пластове се наместват по-бавно, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Интересното е, че Европейският съюз отпуска средства, с които да бъдат подпомогнати земеделците в европейските страни, които са приели украинска селскостопанска продукция, за да им бъдат възмездени по някакъв начин загубите.

"От една страна Европейският съюз дава безвъзмездна помощ на Украйна, от друга страна търгува със зърното ѝ и от трета страна дава безвъзмездна финансова помощ на земеделците си, които евентуално са пострадали от износа на украинското зърно”, каза Димитров.  

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на безмитно зърно от Украйна, Димитров отбеляза, че винаги трябва да отчитаме и факта, че в Европейския съюз лобито на земеделските производители винаги е било много силно. Не случайно много години селскостопанската политика гълташе почти половината от бюджета на ЕС.

"Това лоби е силно, има политическо влияние, то оказва натиск и явно ще има някакъв резултат", изтъкна събеседникът.

Сега виждаме, че европейският комисар по земеделието е казал, че ако Полша и някои други страни от Европейския съюз поискат да се сложи бариера пред вноса на украинско зърно, той ще подкрепи такова решение.

Той коментира и повдигнатото обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. "Всичко това е важно не защото е срещу бивш президент, а срещу кандидат за следващ президент на Съединените щати. Случващото се не намалява популярността на Тръмп сред избирателите му, а дори напротив...Тръмп се очертава като една вододелна фигура в американската политика, не само сега, а в цялото десетилетие”, допълни той.

Що се отнася до решението на Кремъл да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, събеседникът каза, че това е поредната стъпка на ескалация от страна на Русия.

"Москва се стреми да вдига залозите както може без да стига до края да използва ядреното оръжие. От военно-стратегическа гледна точка няма кой знае какво значение къде се намират тези ядрени бойни глави”, каза Димитров.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

32

007

преди 2 месеца

Дано да фалират Бг зърно производители и догодина ще изнасеме от Украйна

31

Анонимен

преди 2 месеца

Изнасяме оръжие за Украйна, внасяме жито и слънчоглед. Само Бай Бентли Кулака е недоволен.

30

Поздрав от ГЕРП ПП Д

преди 2 месеца

Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби! АМА НЕ! С поздрави от ПО ДН и ГЕРП!