Снимка: БГНЕС

Проф. Драгомир Радев - преподавател по компютърни науки в Йейл и световно признат учен в сферата на изкуствения интелект - е починал внезапно, едва на 54-годишна възраст.

Това съобщава проф. Мартин Вечев, основателят на българския Институт за компютърни науки, AI и технологии INSAIT.

"Огромна загуба за всички нас, за България и за света -- велик човек и най-известният и реномиран български учен в сферата на изкуствения интелект в историята на България, който направи изключително много за INSAIT и десетки години прославяше България по света с огромните си успехи", пише Вечев в съобщението си.

Проф. Радев е председателствал консултативния съвет на INSAIT, като до последно е работил по процедурата за прием на кандидати за института.

"Драго беше уникален: топ учен, топ професор, в топ университет (Йейл), уважаван в цял свят, скромен, добър, честен, прецизен, изключително умен, голям Човек с главно Ч, и винаги готов да работи за благото на България", казва Мартин Вечев.

"Последните години с Драго сме обсъждали почти всичкo около INSAIT. За мен беше изключително важно неговото мнение във всяка една стъпка. И въпреки че INSAIT получи и получава признание отвсякъде, лично за мен беше най-ценно, когато Драго кажеше: браво, това изглежда добре, защото той най-много от всички разбираше колко сложен и труден е този проект и какво може да стане, ако сработи", казва още той.

INSAIT беше открит през 2022 г. в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL).

Това е едно от най-значимите за българската наука събития от десетилетия - в него работят и преподават световно признати български и чуждестранни учени.

Самият проф. Радев определя появата на INSAIT като много важна за икономиката и за изследователската общност в България.

"Скърбим за загубата на един невероятен човек и учен, който помогна изключително много за изграждането на INSAIT и който дълги години прославяше България по света с огромните си успехи. Изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на цялото семейство и приятели, скърбящи в този момент", казват от ръководството на института в София по повод смъртта на проф. Драгомир Радев,

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 1 месец

От самия ковид е в пъти по-голям риска от тромбоза, а ако изпадате в паника от ваксини прочетете за страничните ефекти на аспирина или изпийте един на гладно с малко вода.

60

Анонимен

преди 1 месец

Поредната жертва на генетичната терапия наречена ковид ваксина.

59

Анонимен

преди 1 месец

Имах доста познати, които си отидоха след дози на Пфайфър. Тези с Модерна направиха тромбози на краката под коляното. Яжте чесън.