Снимка: Bulgaria ON AIR

Сайтът е само един от многото инструменти, с които искаме да овладеем цените. Основните посоки, в които работим, са от една страна информираност, от втора страна – законодателни промени и от трета – контрол. Сайтът е част от линията за информираност на потребители, на граждани, на всички, които се интересуват. Събира се информация от митниците, от НАП по отношение на въпроса на вноса от трети държави или от ЕС, информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които набират информация за цените на едро и информацията за осреднените цени на дребно, която Министерството на земеделието,  чрез тяхната служба САПИ (Система за агропазарна информация) събира за Евростат. Това уточни служебният министър на икономиката Николай Стоянов в студиото на Брюксел 1.

На него ще има възможност на доброволен принцип да участват и търговци на дребно, но такива, които имат минимум 30 милиона оборот за миналата година.

"Може би някои очакваха, че това ще е един сайт, на който да сравняват къде ще е най-ниската цена и да ходят там да пазаруват. Не е това идеята. Дори един търговец да е публикувал на сайта примерно, че най-евтината стока от конкретна продуктова група е 15 лева. Ако потребителите отидат в неговия магазин, най-вероятно ще намерят и по-ниска цена, която е на някой продукт в промоция", добави министър Стоянов.

От веригите у нас на сайта се събира информация за 30 продукта, от чужбина - за 11.

"Голяма част от тях са с големи разлики, доста по-евтини са в държавите, за които събираме информация. Даже забелязваме, че цените на едро тук са по-високи от цените на дребно там. Примерно при масло, при яйца", даде пример министърът на икономиката пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трудно би могъл да бъде доказан картел при храните. А това е задача на КЗК. Едно от най-ценните неща на сайта е, че проследява цените с натрупване.

"Много лесно по този начин може да се анализират данните, още повече сега, когато търговците почват да качват вече техните най-ниски цени, тъй като сега цените ни на дребно са осреднени, подчертавам, ще може да се види и тенденцията с натрупването всяка седмица на новите данни. Ще се вижда тенденцията как се движат цените и тогава, ако такъв сайт имаше преди година и половина, тогава правителството щеше много по-бързо да реагира, да види, че започват дисбаланси и да реагират още тогава", коментира Стоянов пред Милена Милотинова.

Министърът поясни и за подписания договор на държавната консолидационна компания  "Ел Би Булгарикум" с веригите на ЦКС. Собствените магазина млекопреработвателната компания са 10 за цялата страна. "Водили са разговори с различни търговци, да намерят партньори, които са съгласни да работят на приемливи, много по-ниски надценки. Това е съвпаднало с търговската политика на ЦКС. Надявам се този начин те трябва и производство да вдигнат", уточни служебният министър.

Стоянов добави също, че още в понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане закона, с който да се въведе 10% нетна надценка.

"В началото може би стана леко недоразумение – говорихме за 25% брутна надценка, която би включвала и разходите на търговеца, или 10% нетна надценка. Реално е една и съща, тъй като разходите на търговците са към 15-20%. Идеята е по един или два артикула от продуктова група да бъдат с тази ограничена надценка от 10%", обясни министър Стоянов.

Като приоритет на управляващите той начерта спад в цените на дребно за крайния потребител. Стоянов припомни, че има тенденция към осезаемо намаляване на цените на едро, но на дребно не е толкова видимо.

"За момента е видима през много промоции, но нас промоциите не ни интересуват, искаме трайно ниски цени. Виждайки сега и за февруари месец колко сериозен е спадът на инфлацията на цени на производител, очаквам и на база на всичките ни усилия съвсем скоро да видим трайно по-ниски цени на хранителните стоки", прогнозира министърът.

Той посочи мярка, която се обсъжда за малките населени места - да се подпомогне логистиката при зареждането на магазини в слабо населени райони, тъй като там хората буквално нямат достъп до хранителни продукти, което би помогнало отново да се отворят магазини там.

Очакванията му са през лятото България да има едноцифрена инфлация: "надявам се около 7%".

Стоянов също така коментира, че предвидените средства по ПВУ за индустриални паркове са 200 млн. лв., а би трябвало да са 3-4 пъти повече.

"Защото в момента инвеститори има, интерес има, а ние нямаме готови терени, които да им предложим, а още по-малко имаме и готови производствени сгради, които да им предложим", уточни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase