Всяко дете е индивидуално и специфично, хората все още не са запознати, много път има да извървим. Събитие под надслов "Рисувай, пей, танцувай и спортувай в синьо" бе организирано от "Сдружение Аутизъм - образование, бъдеще и възможности".

"Ние се нуждаем от това обществото да припознае спецификите на тези деца, защото те са деца като всички останали. Имат нужда да играят, да спортуват", каза майката на дете с аутизъм, както и един от организаторите на събитието - Христина Бабалова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Втори април е Международният ден за информираност за аутизъм. Точно тогава те организират и спортния празник.

"Организирахме го, за да може децата да поиграят и да се повеселят, ще рисуват, ще пеят. Но отново ние не сме приоритет, никой не поема отговорност и не се отнася сериозно. Трябва комплексно да се погледне към тези деца, защото през цялото време от развитието си имат нужда от нашата подкрепа. Те имат нужда от специалисти", допълни Бабалова.

Тя подчерта, че синът ѝ има доста дефицити в ежедневието и в много неща не може да се справя сам.

"Това, което направи председателят на СОС, е, че се отпускат едни часовници за проследяване. Това е вид подкрепа, но не всяко дете ще може да го изтърпи. Държавата ни е длъжник, по-конкретно на децата, защото е крайно време да се подемат сериозни неща в тази насока", подчерта Христина Бабалова.

От сдружението водят много битки, но една от тях е да се създаде център, където да се работи с децата с аутизъм.

"Изчистихме сградата, надяваме се в най-скоро да сменим дограмата, имаме кампания за покрива - podkrepi.bg., всички могат да ни подкрепят. При нас не е просто да се съберат едни средства и се приключва, това е за цял живот. Хората трудно го приемат това нещо, че ние искаме да изградим едно място, където тези хора ще се чувстват значими, защитени, ще имат всичко подсигурено", поясни тя.

А във вилата ще има и място за родителите, където взаимно ще си помагат.

Коментари Напиши коментар

31

ЧИТАТЕЛ

преди 2 месеца

Щом майките им могат да скачат дни наред като кози по сградите в София, значи децата им не са толкова зле...

30

Ах

преди 2 месеца

Напоследък много се говори за децата инвалиди,за всякакви помощи за тях.В тоя случай здравите деца са обект на мълчание и се получава така ,че те са виновни че са се родили здрави.Много хора в България живеят като,,инвалиди,,и им е добре.В края на краищата медицината е достатъчно напреднала и установява чрез изследвания дали ще се роди здраво дете.Щом майките са избрали да родят дете с увреждания да се оправят.Каквото може държавата прави Да спрат да искат.Какъв им е приноса към държавата???

29

Анонимен

преди 2 месеца

28 Така е, но имам някакво друго усещане, понеже имам наблюдения.Може и да не е от ваксините. От рекламите е. Действат на децата пп някакъв начин. Пържат им мозъчето.Някои деца които гледат много тв, приличат на аутисти, но ги хващат навреме. Зачо не се проявява при първите ваксини, а в по-късен етап? Когато детето е по-голямо и възприема облъчването по-добре.