Държавната млекопреработвателна компания ще увеличи присъствието си в търговската мрежа. Това стана възможно след подписването на специален договор в Министерството на икономиката. Как ще повлияе това на пазара?

"Вчера в Министерството на икономиката "Ел Би Булгарикум" и веригата "КООП" подписахме договор, по силата на който ще имаме възможността да разширим присъствието на млечни продукти на "Ел Би Булгарикум" в цялата страна. Разполагаме с 10 магазина в София и един във Видин. През последните дни и месеци поради намаляването на цените имахме голямо търсене на нашите продукти, включително опашки от хора, които желаеха да ги закупят. Помислихме за бързо решаване на този въпрос с търсене на партньори, които да имат достъп до повече населени места в страната", коментира главният юрист на държавната млекопреработвателна компания София Секулова в "България сутрин".

Още по темата
"Търговската верига, която избрахме, разполага с над 3600 обекта в цялата страна. Набелязали сме около 500 и ще започнем поетапно разширяването на нашето присъствие в тези обекти", обясни Секулова.

По нейни думи разширението ще става поетапно - първоначално в магазините в София и Пловдив, а после в Русе и Ловеч.

"Основният фактор, заради който избрахме тази търговска верига, беше че ще работят с минимална търговска надценка в дългосрочен план. Периодът е безсрочен. Идеята е цените на нашите стоки във фирмените магазини да се доближават до тези, на които ще могат да закупят в търговската верига.  Да ги направим достъпни до хората в цялата страна по възможност", каза още Секулова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сирено на държавната млекопреработвателна компания е на цена 12,90 лв., а кашкавалът на 15,90 лв. "Ще се постараем да ги запазим в дългосрочен план със съдействието на нашия партньор", призна Секулова и добави, че се надява това да повлияе на пазарните цени на конкуренцията.

"Изкупните цени на млякото са динамични. В "Ел Би Булгарикум" се провежда прозрачност при намирането на доставчици на сурово мляко. Това е нова практика в дружеството. Назначена е комисия, която да избира доставчици на високо качество суровина. Процедурата е изцяло публична, публикувана е на сайта на нашето дружество и всеки млекопроизводител може да се почувства поканен да направи оферта на "Ел Би Булгарикум" за изкупуване на сурово мляко", обясни Секулова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase