Два дни преди вота продължава вълната от бомбени заплахи в училищата.

Бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви в "България сутрин", че това е хибридна атака и институциите трябва координирано да отговарят на тази заплаха. Според него трябва да си отговорим доколко сигурни са училищата и могат ли да предприемат адекватни мерки.

"Вторият аспект е до каква степен институциите са готови и колко ефективно действат. Третият аспект - нямаме ефективни механизми, които да противодействат на такъв тип хибридни заплахи", изтъкна Йовчев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му тези атаки могат да бъдат многовекторни и насочени към финансовата или енергийната ни система, да всеят паника и страх в населението.

"Има голяма разлика, ако имаме бомбена заплаха в едно училище и когато имаме координирана атака. Тук трябва да бъдат включени ДАНС и ГДБОП. МОН би трябвало да изисква всяко училище да има разработени планове и процедури за сигурност. Трябва да има човек в училищата, който да следи за провеждането на тренировки и актуализиране на тези планове", подчерта Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС и МВР смята за притеснително това, че има различен подход - "колегите на терен са решили да затворят училищата, на други места учебните занятия са продължили". Гостът алармира, че полицейските служители не са обучени как да действат при такава ситуация. Според него нямаме концепция как ще действаме при хибридни атаки и трябва ни единен подход.

"Все още нямаме ситуиран център по киберсигурност. Нямаме инструменти, с които да имаме идентификация на заплахите в реално време, нямаме инструменти да предотвратим и минимизираме щетите", каза още Йовчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

Много се изказват не подготвени ,децата си играят на война

11

Анонимен

преди 2 месеца

Ней полиция нямаме половината са там щото иначе ще са в графа престъпници

10

Анонимен

преди 2 месеца

И учениците вече се бъзикат с вашите "бомбени заплахи". Смешни сте.