Снимка БГНЕС

Кабинетът ще настоява за още поне 50 млн. евро компенсация от Брюксел за българските зърнопроизводители. Засега обаче няма идея как да се разреши проблемът с препълнените им складове с непродадена продукция.
Брюксел е обявил, че ще отпусне за България 16 млн. евро компенсации заради загубите от безмитния внос на украинско жито. Зърнопроизводители за втори пореден ден излязоха днес на протест с твърденията, че сумата е смешно ниска. Те настояват също България да не удължава действието на приетия през май 2022 г. европейски регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, чийто срок изтича в края на май тази година.

Служебният кабинет застана твърдо зад протеста на зърнопроизводителите срещу евтината украинска суровина.
"Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година", заяви пред БНР зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той изрази недоволство, че вместо да се осигури "коридор на солидарност" за износа на украинското зърно, то останало в България, с което подбива родното производство.

"Най-тежко е положението със слънчогледа", посочи Джиков. В момента българските маслобойни предпочитали да работят с евтината украинска суровина и нямало как държавата да ги задължи да купуват по-скъпия български слънчоглед. Отделно борсовите цени на зърното паднала значително и нашите фермери, дори да намерят пазар, ще трябва да продават на загуба.

"В момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел. Но загубите продължават да растат всеки ден, защото разходите за съхранение са големи", посочи Джиков. Едно от най-честите оплаквания на протестиращите зърнопроизводители са именно пълните складове и неяснота къде ще съхраняват новата продукция.

Джиков обаче призна, че не е ясно какво ще се случи със суровината, ако не може да бъде продадена до два месеца, когато ще бъде ожъната новата реколта.

"Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, трябва да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и проследяемост Безсмислено е няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите", посочи Джиков.

Освен България още четири държави от ЕС са поискали по-високи компансации заради безмитния внос на украинско зърно - Полша, Румъния, Чехия и Унгария.

Днес зърнопроизводителите ще се срещнат с президента Румен Радев, за да търсят и неговата подкрепа за издействане на по-големи субсидии.

 

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 6 месеца

Може би трябва да има някакъв етикет за всички продукти които са само с български суровини например бг знаменце. На стоките с вносни суровини то се знае какво знаме ще сложите. Ясни сте ми като бял ден.

49

Анонимен

преди 6 месеца

На етикета на хляба захарта олиото закуските шоколадовите изделия мляко колбаси готови храни и на всички подобни стоки дори и промишлени да пише дали суровините са български или не. Както се изписва произход на картофи домати краставици банани и на бакалските стоки трябва да е изписано.

48

Анонимен

преди 6 месеца

До 49 животни са на изборите ще се убедите.