Снимка: Bulgaria ON AIR

Втори ден блокади на основни пътища и гранични пунктове на протестите на зърнопроизводителите. Недоволството е срещу вноса на зърно от Украйна, заради което търпят загуби за милиони.

Те отново блокираха Дунав мост при Русе. Зърнопроизводителите затвориха граничния пункт за около 30 минути преди обяд, а в 14 часа, когато е срещата с президента Румен Радев, отново ще блокират достъпа за половин час. Протест имаше и в Силистра.

Протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен и от румънски производители, като на 7 април българите ще отидат на протеста срещу вноса на украинското зърно в Румъния.

Още по темата

"Най-накрая ушите на Брюксел са отворени и разбраха, че проблемът не е само български. Проблемът, когато една държава членка на ЕС страда, трябва да се приема като проблем на целия ЕС", настоя зърнопроизводителят Радослав Христов.

"Поляците също предприемат ефективни действия за излизането на Полша от този регламент, понеже трите държави, близки до границата с Украйна - България, Румъния и Полша, понесохме най-тежките щети от зърното. Очакванията са ни политиците да поемат политическата отговорност и да извадят България от регламента", коментира протестиращият Милен Коев.

Загубите за страната от вноса на украинско зърно за миналата година възлизат на около 800 милиона евро, сигнализират зърнопроизводителите. A субсидията от Европа е само 16 милиона евро. Българската продукция застоява по складовете.

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. България се оказа в края на коридора и натиска на пазара. Половината украински слънчоглед влезе в страната, същевременно нашата стока стои по складовете", заяви председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов.

"Излязохме днес заради нерегламентирания внос на зърно и искаме промяна. Има и зърнопроизводители и картофопроизводители. Конкретно това, което искаме, са сроковете за оран. Много неща са, но то е от основните, защото в планинските райони няма как да ги спазваме тези срокове. Не може да си покрием разходите. Масово се говори, че пшеницата ще тръгне от 0,35 лв.", каза председателят на Националното сдружение на земеделските производители - Венцислав Митков, пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в Украйна торовете и препаратите са "на смешни цени".

"Искаме строг контрол на внесеното зърно. В момента по тези "зелени" коридори разтоварват зърно и абсолютно никой не взима проби от това зърно. Олиото ни е от украинското зърно, ядем хляб от тяхното зърно. Но какво се съдържа там - никой не знае. Колеги бяха взели проби, бяха ги дали на лаборатория, половината Менделеевата таблица е вътре. Ние сме пред ръба на фалита", настоя Митков.

Коментари Напиши коментар

96

!!

преди 2 месеца

800 млн. евро загуби за зърнопроизводителите, означава 800 млн. евро спестени на хората, които купуват хляб и хлебни изделия.

95

ЧИТАТЕЛ

преди 2 месеца

И от кого е протестът? От арендаторите, които орат наред където им падне.Реколтата 2022 беше с над 30% над средната, цената падна в световен мащаб, Русия и Украйна продават на по-ниска, за да реализират, нашите алчни челюсти искат да се забрани вносът, за да ни диктуват цените, а номерът с хангарите е стар, и сега е момента за рекет. Изнесени са над 1.5мил. тона зърно, (вече!!) внесени 30-40000т., и от къде идват загубите им? Кой ще забрани да се продава ефтино? Басни за балъци.

94

Анонимен

преди 2 месеца

1 ТРИЛИОн загуба от гАЗ , 800 мил. от зърно, от нефт, мириарди помощи за бежанци, за оръжие, финансови, всеки месец плащаме 40% от бюджета на Украйна да се издържа! Само 12 милиарда на месец издръжка ;) И ЕС е обещал всечко това да плащаме безкрайно!!! Хахахаха!