Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако до 1 април фармацевтите и НЗОК не подпишат новия рамков договор, пациентите ще останат без платени от фонда лекарства.

"Договорът, който аптеките имат с Касата, е до края на месеца, до 31 март, като през тези 3 месеца, през които подписахме анекс, трябваше да договаряме условията за новия договор. Преговорите вървяха чудесно, с леко закъснение, но уточнихме всички спорни текстове. Основното нещо, което настоявахме и то е залегнало в новия договор, това е подобряването на контрола на Здравната каса по разходване на средствата", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че този контрол трябва да стане превантивен, за да не правят лекарите административни грешки и фармацевтът да не може да отпуска грешни рецепти.

По думите му в края на самите преговори са се появили две противоречащи на нормативната уредба искания от страна на НЗОК, които са поставени твърде императивно.

"Едното искане отнема права на пациента. В момента имате право като пациент, ако са ви изписани няколко лекарства на една рецепта, ако едното не може да се намери на пазара, или в аптеката го няма, или вие не желаете да го употребявате, да вземете останалите. Касата иска това да бъде забранено – Касата или отпуска изцяло всичко по рецептата, или нищо, което като пациент ще ви лиши от достъп до терапия, ако едно от лекарствата не е налично на пазара", обясни Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Според него решението на този казус е, ако лекарят предписва всяко лекарство на отделна рецепта, но това е много повече работа за всички.

Димитър Маринов коментира и втората притеснителна точка от договора, която касае това аптеките да подават информация за верификация на лекарствата:

"Втората точка, без значение как ще остане, тя е по регламент, но начинът, по който Касата предлага втората точка да се случва, противоречи на регламента и това не зависи дори от българския парламент, нито от министерството, нито от Касата, нито от Фармацевтичния съюз. Това предложение на Касата ще бъде атакувано в съда и ще отпадне".

По думите му начинът, по който от Фармацевтичния съюз предлагат да става това, ще даде възможност на Касата да осъществява контрол върху разходването на средствата и да гарантира, че пациентите получават нефалшифицирани лекарствени продукти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

8

бонго

преди 2 месеца

Касата иска или цялата рецепта да се изпълни, т.е. всичко, или нищо. Все едно да задължи зъболекарите или ти вадят всички зъби или нито един.

7

Емигрантка

преди 2 месеца

В нормалните държави електорнната рецепта събира до 3 лекарства и са изписани за 1 месц с 5 повторения или общо 6 мес. Лекарства които изискват специално разрешение се изписват по едно на рецепта и системата издава съответния разрешителен номер но и те са за 6 мес, така че пациента ходи един път на 6 мес на лекар или по-често ако има проблем. Определини лекарства се изписват за 3 месеца общо. Какво пак откриват топлата вода в България.

6

Майна

преди 2 месеца

Проблемът е между лекари и фармацевти, но страдат пациентите. Кому е нужно за замяна да тичаш отново при лекар??? Фармацевтите са доста добри, имат знания.