Снимка: БГНЕС

Директорът на 51-о училище в столицата Асен Александров се е допитал до чатбот с изкуствен интелект как да реагира при сигнал за бомба. Направил го отчаян, че никой не му казва как да реагира.

51-о училище "Елисавета Багряна" бе едно от атакуваните със сигнал за бомба по имейла в понеделник.

"Когато получих имейла се обадих на 112, те казаха да се обадим на полицията и се завъртя един кръг с препращания на кого да се обадим. Ние питаме властите какво да правим, защото нямаме инструкция. И не получаваме отговор", разказа пред NOVA Александров, който преди години бе и зам.-министър на образованието.

"Попитах изкуствения интелект какво се прави при сигнал за бомба и той каза 2-3 неща. Първото бе останете спокойни и второто бе да питаме и чакваме детайлни инструкции от полицията и местните власти", разказа още Александров.

Вместо да ни дадат инструкции, полицията дойде и ние дадохме показания какво сме направили, добави училищният директор.

Дори проверката на училището за съмнителни пакети, в които евентуално би могло да има бомба, била направена от учителите, а не от полицията, разказа още Александров. След проверката той решил да възобнови учебния процес за следобедната смяна.

Няма правила  и за евакуацията на децата, разясни училищният директор. Няма и инструкция къде да бъдат скрити учениците.

Над 30 училища в София, Бургас и Варна бяха заплашени с бомби в понеделник. Това е станало през имейл. “Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди", пише в съобщението със заплахата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase