Снимка: БГНЕС

Общественото доверие в журналистите в Европа варира значително, като в България то е 35%, показват данни на Statista.

Повече от половината запитани (54 %) заявяват, че качеството на информацията, предоставяна от журналистите, се е "влошило" през последните години, според проучване на Assises du Journalisme de Tours, предадено от Евронюз.

Сред тези хора 70 % са заявили, че "твърде пристрастната" и "недостатъчно безпристрастната" информация стои зад този спад в стандартите.

Втората причина е, че "информацията понякога е невярна и се предава твърде бързо".

Финландия е с най-висок дял на възрастните, които вярват в новинарските медии (69%), докато Португалия (61%), Дания (58%) и Нидерландия (56%) се нареждат на добри позиции.

Същевременно Обединеното кралство (34%), Испания (32%), Франция (29%), Гърция (27%) и източноевропейските държави са в долната част на спектъра.

Във Великобритания само на политиците и агентите за недвижими имоти се вярва по-малко от журналистите.

"Въпросът за безпристрастността" се повдига често в проучването, казва Адриен Брош от Viavoice, която е извършила проучването.

"Той върви ръка за ръка с това, което изискваме от информацията: понеже изискваме полезна и проверена информация, искаме тя да бъде безпристрастна", продължава той.

Въпреки това журналистиката все още се смята за важна, като мнозинството от хората активно търсят информацията, която те предоставят.

84% от анкетираните заявиха, че това е "полезна професия", макар че това е най-ниският резултат от седем проучвания насам, спадайки с 6% само в сравнение с 2022 г.

Проучването е публикувано във Франция, която в момента е обхваната от масови вълнения заради противоречиви пенсионни реформи.

Брош заяви, че "медийното отразяване е било сметнато за твърде пристрастно" и "твърде сурово" на плановете на френския президент Еманюел Макрон да повиши националната пенсионна възраст от 62 и 64 години.

В същото време седем от десет анкетирани заявиха, че информацията няма да потвърди или промени мнението им.

Те смятат, че фактите трябва да дадат на хората "ключа към разбирането на явленията, които се случват", за да "изградят мнението си чрез факти", каза Брош.

Въпреки критиките, "вкусът към информацията все още е налице", добави той.

95% от анкетираните заявиха, че търсят новини поне веднъж седмично, а 69% го правят всеки ден.

Проучването е проведено онлайн през март, като е използвана представителна извадка от 1001 пълнолетни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase