Снимка БГНЕС

Институтът за пътна безопасност подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев за нарушения в действията на регионалния министър Иван Шишков. Според тяхната оценка щетите от тях могат да достигнат няколко милиарда лева.

От института настояват за обективна и всестранна проверка на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на назначения от него Управителен съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. В сигнала са посочени договори за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане,както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

"Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите, изграждани от АПИ през 2022г. С това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ. При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство“, пишат от института.

"Министър Шишков е възложил на УС на АПИ да одобри заданията за изпълнението на нови 11 обекта, в това число ремонт на мостово съоръжение над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш, под формата на текущи ремонти. Не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива", гласи още сигналът.

Според Института Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на Благоевград, Пазарджик и Перник, възложен със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, вместо с обществена поръчка.  „С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева само за тези ремонти", посочват още от Института.

 

Коментари Напиши коментар

13

Алекс

преди 2 месеца

Събрали се няколко измислени "експерти" и си направили организация с гръмкото име Институт по пътна безопасност.

12

А ИПТ

преди 2 месеца

Защо не даде на Гешев министър Нанков и Аврамова?Там щетите са за милиарди.

11

Анонимен

преди 2 месеца

Имаш поздрави от Милен Цветков.