Снимка: Dnes.bg

Две наредби за увеличение на командировъчните в страната и в чужбина ще бъдат приети утре от Министерския съвет, след като днес минаха обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така тази историческа промяна е на финалната права от въвеждането в сила. Историческа, защото това ще е първото увеличение на дневните за служебни пътувания в чужбина от 19 години насам, а за тези в страната - първото от 2008 г. насам.

Дневните за командировки у нас се удвояват от 20 на 40 лв. В наредбата са предвидени редица облекчения и възможности за покриване на допълнителни разходи. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен вид. Премахва се задължителното изискване за нейното подпечатване, което сега създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани.

Когато човек пътува със собствен транспорт, разходите ще му се възстановяват не според най-икономичния режим на движение, както е сега, а според комбиниран режим на движение. Сега под икономичен режим се има предвид извънградско шофиране, което пречи да се възстановяват реалните разходи при командировката, обясняват авторите на наредбата. Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум, т.е. 80 лв., по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Дневните за повечето държави в Западна Европа ще се увеличат на 56 евро, а квартирните - до 207 евро. Това ще са сумите за Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция, Швеция. По-ниски са сумите при командировка в Гърция - 43 евро дневни и до 159 евро за хотел. За Естония сумата също ще е различна - 44 евро дневни и до 163 евро квартирни. За Ирландия - 50 евро дневни и до 187 евро за нощувка. По-малко ще се плаща и за командировка до Испания - 47 евро дневни и до 176 евро квартирни. За Италия разликата от масовия случай е само в няколко евро - 54 евро дневни и до 201 квартирни. Най-ниските суми за ЕС ще бъдат за Унгария и Словакия - по 39 евро дневни и съответно до 145 и 144 евро квартирни.

В момента дневните в ЕС са 35 евро на ден, а квартирните - до 130.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase