Снимка: Bulgaria ON AIR

На 1500 са децата, настанени в приемни семейства от началото на годината, което е с 43 повече спрямо декември миналата година.

"Интересът към приемната грижа остава постоянен, има нужда от приемни семейства, хората имат нужда от начин, по който да работят, а децата - да им бъде помогнато. Тя най-вече е професионална грижа, това дава възможност на хората да помогнат и да имат препитание. Този бум вероятно се дължи и на това", коментира психологът Ивайло Ябълкаров пред "България сутрин".

Той посочи, че не са верни твърденията, че "приемните семейства са касички за пари", което провокира кампания срещу приемната грижа преди години.

"Има много семейства, които го правят със сърце, човек и да има професия, и да подкрепя дете е изключително важно. Има все повече деца, които трябва да бъдат настанени в приемни семейства. Институциите се затварят, не е опция деца да се настаняват в тях, това стимулира търсенето на приемни семейства", добави психологът.

Ябълкаров уточни пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от децата, попаднали в приемни семейства, впоследствие са намирали по-бързо осиновители. Приемните семейства са временен вариант.

"Търси се баланс, лесно е да се стане приемен родител, отнема около 3 месеца. Търси се сигурност и възможността да бъдат пресяти хората. Заявява се желание в някой от центровете за обучение на приемни родители, подават се документи в социалните служби, извършва се обучение, интервю и се преценява дали семейството е подходящо", поясни Ябълкаров.

Статистиката показва, че в приемни семейства попадат по-малко деца с увреждания, много приемни родители не искат да се грижат за такива деца.

"Има и такива, които са поели този труден път, това са хора, които имат опит - или са работили, или са се грижили за такова дете, или са отгледали свое", каза  Ивайло Ябълкаров.

Като едно от предизвикателства той посочи развитие на приемната грижа за бежанци, която е възможна и към момента, но не се прилага. "Планираме подобна кампания, която да достигне до бежанци, които са се установили в България, които да се грижат за деца бежанци", завърши психологът.

Коментари Напиши коментар

6

Да спрат соц. помощи

преди 2 месеца

за здрави млади хора. Всякакви детски надбавки и други видове бонуси, свързани с отглеждането на деца да се приспадат от данъците - не плаща данъци, няма бонуси и надбавки за децата му. ДНК-паспорт на всяко дете под 18 г., въз основа на това да се търсдят осеменителите на самотните майки и да се задължат да издържат децата си. ТАКА ЩЕ ОТПАДНЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА. Спестените пари да се насочат към пълнолетни, учещи и работещи хора под 30 г. с цел стимулиране на тяхната раждаемост.

5

баба мара

преди 2 месеца

затова всяка бременна жена в българия на тестове за болести на плода да севземат мерки навреме защото после цял живот мъка за детето семеиството иобществото колкото и да струват няма да са по скъпи от живота след това

4

Анонимен

преди 2 месеца

Кога най-после ще се обърне внимание на причините за производство на такива деца? Бизнес е, разбира се, но и по-голям проблем.