Снимка: Pixabay

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина, съобщиха от РЗИ.

Справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.

Има увеличена заболеваемост, но не са драматични нещата, заяви за предаването "Преди всички" по националното радио общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.

Тя подчерта, че част от подадените сведения за скарлатина не са коректни. Според нея има фалшиво повишение.

"Много често родителят самоцелно пуска гърлен секрет на детето, без изявена клиника. Изолира се стрептококус пиогенес, който също е причинителят и на скарлатината, но и на други заболявания, а може да имаме и здраво носителство. Сестрата в училището казва "Бързо да пишат известие за скарлатина". Това не е скарлатина", коментира Крайселска.

За да се постави диагноза скарлатина, има определени клинични критерии, подчерта тя и ги описа. По думите й няма скарлатина без ангина, но може да има само ангина, без скарлатина.

Спазването на карантината при скарлатина или варицела е оговорност на родителите, категорична бе д-р Крайселска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase