Снимка: Pixabay

Финландия бе обявена за страната с най-щастливо население за шеста поредна година от Световния доклад за щастието, публикуван днес, предаде ДПА. България е на 77-о място в класацията, сочат данните от доклада.
Според доклада след щастливите финландци се нареждат гражданите на Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия.

Промени в челната тройка спрямо миналата година няма. Израел обаче се изкачва стремително от 9-та позиция миналата година до четвърта, където измества Швейцария, която тази година слиза надолу до 8-о място.
Австрия и Австралия са съответно на 11-а и 12-а позиция (запазват ги от миналата година), докато Германия е на 16-о място, което е с две позиции по-надолу в класацията спрямо миналата година.

Канада, Ирландия и САЩ са съответно на 13-о, 14-то и 15-то място. Русия е на 70-о място, десет места напред в сравнение с миналата година.

Разкъсаните от войни Афганистан и Ливан остават двете най-нещастни страни в проучването.

България е на 77-о място в тазгодишния доклад, което е с осем позиции по-високо в класацията в сравнение с миналата година и с единадесет в сравнение с доклада отпреди две години. Тази година България е в тясното обкръжение на Еквадор, Перу и Филипините, заемащи съответно 74-то, 75-о и 76-о място преди нас. Трите държави непосредствено след нас в класацията са Непал, Армения и Таджикистан.

От съседните страни Румъния е на 24-о място, Сърбия е на 45-о, Гърция – на 58-о, Република Северна Македония – на 87-о, Турция – на 106-о.

Оценката на щастието на хората е останала "забележително устойчива“ въпреки пандемията от новия коронавирус, като световните средни стойности, отчетени в периода от 2020 г. до 2022 г. са толкова високи, колкото са били в годините преди пандемията от 2017 - 2019 г., отбелязват изследователите.

Това е единадесето издание на доклада, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания сред населението на близо 150 страни. Той се съставя ежегодно от учени в САЩ въз основа на данни от проучвания на института "Галъп".

Докладът съдържа статии и класиране на националното щастие на базата на оценките на респонденти за собствения им живот. От анкетираните се иска да помислят за степента на тяхната удовлетвореност, като най-добрият възможен живот за тях е 10, а най-лошият възможен живот е 0. Класацията е от национално представителни извадки, които докладът свързва също и с различни жизнени фактори. Съставителите споделят, че в тазгодишния доклад си задават следните 5 важни въпроса - какъв е консенсусният възглед за измерването на националното щастие и какво поведение изисква то от хората и институциите; как доверието и добронамереността спасиха човешки животи и подкрепиха щастието през последните три години белязани от пандемията от коронавируса и други кризи; какво представлява ефективността на държавата и как тя влияе върху човешкото щастие; как алтруистичното поведение на хората се отразява на собственото им щастие, на това на получателя и на общото щастие на обществото; доколко данните от социалните медии ни позволяват да измерим преобладаващите нива на щастие и страдание?

Първият световен доклад за щастието е публикуван на 1 април 2012 г. Точно десет години изминаха от приемането на Резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН, с която 20 март се обявява за Международен ден на щастието. /БТА, Христо Кьосев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase