Снимка: БГНЕС

Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Прегледите ще се провеждат в лечебни заведения и кабинети на здравните инспекции, и ще продължат до петък включително. 

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, а тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

Общият брой на регистрираните с туберкулоза хора през 2022 г. е 775, по предварителни данни. За сравнение през 2012 г. техният брой е 2280.  От здравното министерство посочват, че налице е тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 26,6 на 100 хил. население през 2012 г. до 14,8 на 100 хил. през 2022 г.

Въпреки намалената заболевамост, в региони като Враца, Видин, Ловеч и Кюстендил тя е над средната за страната, показват данните на министерството. Оттам напомнят, че в България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на хората, както и че заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да се лекува качествено.

Министерството на здравеопазването осигурява всяка година както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза. Болестта е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase