Снимка: Посолство на Русия

Вече се превръща в традиция руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова да посети Паметника на свободата на Шипка ден преди официалните тържества за Националния празник на България - 3 март.

"По повод 145 години от окончанието на Руско-турската Освободителна война, в резултат на която България отново стана самостоятелна държава, Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, временно изпълняващият длъжност посланик на Република Беларус в България Никита Лешуков, сътрудници на посолствата на Русия и Беларус в България, деца от училището към Посолството се качиха на връх Шипка и положиха цветя на Паметника на свободата.

Шипка се превръща в символ на силата на духа, на бойното братство между руските войници и българските опълченци. Тук, на този връх, се решава изходът от войната. Тук след петвековното робство възкръсва независима България.

Вечна памет на героите, с кръвта си платили свободата на българския народ, далеч от Родината си сложили своите кости за да проправят път на днешните поколения", пише на официалната си страница руското посолство.

Миналата година посланик Митрофанова също не присъства на официалните чествания на Националния празник на България, а посети Паметника на свободата ден по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase