Снимка: БГНЕС

Разрушителното земетресение в Турция, както и трусовете в съседна Румъния преди дни, един от които се усети и у нас, отново притесниха не малка част от хората у нас.

"Ако говорим за прогноза, то трябва на първо място да се отговори на въпроса къде има вероятност да има земетресение. Отговорът е във всеки сеизмичен регион, на второ място – с каква максимална сила би било то, и тук общо взето имаме отговор на въпроса, в България сме наясно с какъв най- висок магнитуд може да бъде трусът, но за съжаление на третия въпрос - кога ще се случи той, нямаме отговор". Това заяви пред БГНЕС проф. дмн Николай Милошев, директор на Института по сеизмология към БАН.

Още по темата
Той отново посочи, че няма връзка между земетресенията, които се случиха в Румъния и това в Турция. Проф. Милошев посочи още, че ако сградите ни отговарят на критериите за строителство не би трябвало да има срутване.

"Ние непрекъснато усещаме земетресения с ниски магнитуди, сега по-скоро обръщаме такова внимание заради уплаха ни от земетресението в Турция", заяви още той.

Относно двата поредни дни земетресения в Румъния, проф. Милошев уточни, че те се доближават до земетресението, което изпитаха перничани през 2012 г, - трусовете са се е усетили в сеизмично активни райони и дългото време, в което жителите там не са усетили земетресения, може би е причината сега да има такива. "Може би се е натрупала твърде много енергия, която сега се е освободила и затова са се усетили трусове", коментира още той, след което отбеляза, че ако жилищните сгради отговарят на стандартите, не би трябвало да има поражения за тях.

"Сградите трябва да бъдат стабилни при каквито и да било земетресения, защото те са построени посредством максимума сила на земетресението във всеки един регион. Оттук вече до каква степен се спазват изискванията и при проектирането, и при самото строителство, и след това при ремонтни дейности, е друг въпрос, изискващ мнението на строителни експерти", посочи той.

На въпроса дали се очакват други трусове в някоя наша съседна страна, проф. Милошев заяви, че няма как да сме сигурни.

„След земетресенията на 14.02. ние регистрирахме около 14-15 труса у нас и съвсем слабички още толкова е имало в румънската страна, но за мен това е естественият ход на затихване на процеса“, допълни още сеизмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase