Снимка: БГНЕС

Трябва да бъде променен Планът за възстановяване и устойчивост, заяви президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа" Димитър Манолов по време на единайсетия конгрес на синдиката. Според него трябва да отпадне изискването за намаляване с 40% на емисиите от газове. Синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава "Енергетика" в Плана за възстановяване и устойчивост, каза служебният премиер Гълъб Донев в приветствието си към делегатите.

Дългогодишните борби за запазване на въглищните мощности в страната ще продължат, каза Манолов. Всички искаме да живеем сред чиста природа и да дишаме свеж планински въздух, затова първо трябва да сме живи, а живот без енергия няма, смята Манолов.

Не настояваме миньорите да дишат прах и да газят в кал. Ако и когато има устойчива алтернатива на въглищата и за запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър – ние първи ще застанем зад нея. Димитър Манолов заяви, че КТ „Подкрепа“ няма да се примири с политически решения, които ще превърнат страната ни от енергиен лидер в региона в енергиен „лузър“.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че все още не е решен проблемът със заплащането на медицинските сестри. Какво като сме договорили 1500 лв. основна заплата за медицинска сестра и две хиляди лв. за лекар с една специалност, когато се оказа, че ръководителите на болниците не са длъжни да се съобразят с договорените клаузи, коментира той.

Основната цел на КТ „Подкрепа“ за следващия мандат ще бъде усъвършенстване на законодателството, така че всички работодатели да бъдат включени в реални колективни преговори, за да бъде постигната поставената цел – директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз – поне 80% от заетите да бъдат обхванати от колективния трудов договор, каза още президентът на синдиката.

Ще продължим да настояваме работната седмица да има не повече от 48 часа, а действащият възможен максимум от 56 часа – както е понастоящем, обясни Манолов. Според него каузата на КТ „Подкрепа“ е показала, че може да премине през всички промени и да се справи с всички предизвикателства.

"Само след няколко дни отново ще тръгнат партийните агитки, които ще ни убеждават, че ще създават условия за това хората да останат в страната. А, когато дойдат на власт и когато видят, че със старите изтъркани решения не могат да увеличат доходите, а от там и да задържат хората, ще прибягнат до всевъзможни похвати за улесняване на вноса на още по-евтини работници от далечни страни и континенти", заяви президентът на синдиката. 

/Николай Трифонов, БТА/  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase