Снимка: БГНЕС

След силното земетресение в Турция, което отне хиляди животи, отново на дневен ред дойде въпросът: Какво трябва да направим при земетресение?

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР припомнят отново най-важните правила за реакция при трус.

При усещане на първия трус не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако не можете да я напуснете и да излезете на открито в рамките на първите 10 секунди.

Когато се случи земетресение, трябва да се заеме най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. От пожарната посочват, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва и трябва да се запази самообладание и да не се тръгва към асансьорите и стълбите.

Според правилата, ако трусът ни свари на улицата, което е по-благоприятната ситуация, трябва да стоим далеч от сгради и далекопроводи. В случай, че шофираме, трябва да спрем автомобила на открито, безопасно място и да изчакаме. Ако се намираме в обществения транспорт, се препоръчва да се изчака краят на труса в превозното средство.

Ето всички съвети на пожарната:

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

- Изключете електричеството, газта и водата.
- Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
- Слезте по стълбите, в никакъв случай не ползвайте асансьор.
- Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.
- След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
- Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
- Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
- Обозначете местата, на които евентуално има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
- Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН – МВР, полицията и други компетентни органи.  
- Спазвайте обществения ред.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

- Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.
- Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.
- Не претоварвайте телефонните линии с ненужни и дълги телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.
- Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
- По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ СЕИЗМИЧНО СПОКОЕН ПЕРИОД

- Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете „Раница за бедствия“.
- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
- Помислете и определете най-безопасното място в жилището си. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
- Подгответе семеен план за действие.
- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Коментари Напиши коментар

35

Roxham Road

преди 1 месец

Да припомним ние на МВР каква им е работата,защото заради Полиция и Прокуратура,не останаха читави хора околовръз.Та да оставят тези на които им е работа да се занимават с бедствията.Иначе всички знаем че Гражданска Защита,Пожарна и пр. са под топлото крило на МВР.Да си гледат престъпленията по служба и да се не бъркат в работата на учените.А жандармерията се активира единствено когато граждани излезнат на протест да си търсят правата.Само тогава ги виждаме.

34

Хахахахахахахахахаха

преди 1 месец

"Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН МВР, полицията и други компетентни органи." Извинете, но компететнтни органи в България НЯМА! Всички сте неадекватници! Видяхме ви по време на измислената "пандемия"!!!!

33

Хахаххахаххаха

преди 1 месец

"Вземете подготвения багаж" добре :) хората живеят в страх и имат подготвен багаж! Смешници! И тотални неадекватници!