Снимка: БГНЕС

Финансовата култура на българите е под тази в западните общества. Това обясни Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол“. По думите му българите нямат култура да инвестират на капиталовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството. Интересът към обучение у нас обаче е голям, отчете той пред БНР.

„Голяма част от младите хора са с различна философия за живота. Започваме обученията с това, че първо трябва да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-добрият начин да повишат доходността на своите спестявания е като ги инвестират в акции. Това е активът, който в дългосрочен план побеждава всички останали“, каза той.

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, предвид ниските лихвени проценти, обясни Георгиев: "Реалната доходност в този случай е отрицателна. Започват да се търсят възможности за инвестиции“.

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, обясни още финансовият консултант.

„Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв хоризонт имаме пред себе си. Има риск от загуба, но колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите инвестиции, толкова по-малък е шансът да загубим“.

Хората, които не разбират от инвестиции, е по-добре да се доверят на фондове, разясни още той.

„Има много взаимни фондове, които се предлагат от управляващи дружества с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции“

Дружествата управляват фондовете и нямат право да използват парите им, обясни още Георгиев. „Има Комисия за финансов надзор, която следи за тези дейности. Всеки може да види кои са лицензираните посредници. Фондът няма как да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години“.

Американският пазар прави по 9% средна годишна доходност, посочи Георгиев. Първата стъпка от процеса по инвестиране е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дългосрочен план, посочи експертът.

„Може да се инвестира всеки месец една и съща сума. Постепенно се изгражда позиция. Има инвестиционни посредници, които ви дават възможност да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и дружества, в които се управляват парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се в зависимост от риска на съответния фонд“.

При извършването на инвестиция трябва да се следят финансовите показатели на компаниите, обясни Георгиев.

„Много от тях правят презентациите и огласяват очакванията си. Може да преценим как се търгува спрямо другите. Всеки сектор има своето време на капиталовия пазар“

Коментари Напиши коментар

148

Я кажете

преди 1 месец

що ще се случи със семейният бюджет като приемем еврото? В момента тече референдум срещу еврото да не се приема до 2043-та.Но никой не го споменава във новинарските сайтове???? За какво става въпрос??? Няма ли по новините да се обяви официално този референдум??? Хората във чужбина вече започнаха подписките,какво става във България? Как протичат въпроса със подписките и гласуването???

147

Анонимен

преди 1 месец

Финансовата грамотност и стабилност на българите и България ще дойде КОГАТО ЗАЕДНО ВСИЧКИ КАЖЕМ НЕ НА КОРУПЦИЯТА И ПРЕСТЪПНОСТТА ! КОГАТО ВИДИМ, ЧЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЯКОГО НА УЛИЦАТА, ИЛИ НА РАБОТНОТО МУ МЯСТО, ДА МУ СЕ ПРИТЕЧЕМ НА ПОМОЩ ! ТАКА Е В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ ! ЗАТОВА МЛАДИТЕ БЯГАТ НА ЗАПАД ! МЛАДИТЕ БЯГАТ ОТ РОБСКОТО ПРИМИРЕНЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ !

146

Анонимен

преди 1 месец

Днес не ни уважават ! КОГАТО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО ЗАДУШИМ ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА, БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ НАПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ БОГАТА ! ТОГАВА ВСИЧКИ ЩЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ !