Скопие няма да позволи да се стигне до напрежение и блокади за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари. Рамо до рамо вътрешните министри на България и Северна Македония се договориха за безпроблемно честване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Македонският вътрешен министър обеща, че няма да се допуснат инциденти и провокации, въпреки призивите за такива още миналата седмица.

"Искаме да отправим ясно послание, че няма да позволим никакви инциденти. Македонската полиция предприема всички мерки и няма да позволи инциденти около честването на големия Гоце Делчев", заяви Оливер Спасовски.

Българският вътрешен министър Иван Демерджиев също оцени срещата в Скопие като ползотворна.

"Аз на свой ред го информирах, че ще взема всички мерки хората да не допускат провокации. Да не позволим някои хора да палят огън там, където го няма", коментира шефът на МВР.

Беше дадено и уверение, че случаят с жестокия побой над Християн Пендиков ще бъде разплетен. А заплахите, които момчето получава дори и на болничното легло в болницата, в която се лекува, ще се разследват и в Северна Македония.

"Постигнахме абсолютно съгласие, че не бива да се допускат такива прояви в Северна Македония. Такива случаи разстройват отношенията между двете страни, които традиционно са много добри", добави Демерджиев.

Двамата изразиха надежда и че Северна Македония ще извърви европътя си. Но с условие. "Много е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят", изтъкна Демерджиев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase