Снимка: БГНЕС

Съдът в Охрид постанови 30 дни арест за Илия Спасески, който е обвинен за побоя над секретаря на българския културен център в Охрид Християн Пендиков. Днес той беше посетен в болницата от министрите на външните работи на България и на Северна Македония - Николай Милков и Буяр Османи. Стана ясно, че Пендиков и в момента продължава да получава получава заплахи, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Ден преди Християн Пендиков да бъде опериран, във ВМА беше посетен от външните министри на България и Северна Македония. Българският външен министър Николай Милков заяви, че Християн продължава да получава заплахи по интернет и в болницат.

"Това е един човек, който пострада заради идеите си. България твърдо настоява да има наказание за извършилите, за да се приключи тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие", каза Милков.

"България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която води до ново насилие", заяви Милков.

И министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи остро осъди нападението над Християн Пендиков и заяви, че ще има нулева толерантност към насилието, особено на етническа основа. "Държавата ще направи така, че да има нулева толерантност на насилието", заяви Османи.

"Но също така провокации от политици, които идват в Република Северна Македония, посред Скопие, и отричат македонския народ, това също трябва да го отречем и да прекъснем този порочен цикъл. Надявам се това да бъде последното идване в Република Северна Македония на всеки, който ще обижда македонския народ или всяка друга общност, както и ние няма да позволим да обиди българската общност или да прояви насилие към неин представите", посочи министърът на външните работи на Северна Македония.

Илия Спасески е професионален състезател по жиу-жицу. Той е член на клуб по карате в Охрид. Участва в професионални състезания и е носител на множество награди. 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase