Един от най-популярните у нас шпекови колбаси отдавна не съответства на името си. Това показва проверка на експертите от организацията "Активни потребители".

"Продаваните днес в магазините колбаси "Бургас" нямат нищо общо с този, произвеждан преди години", разказва Роза. По думите ѝ макар на вид колбасът да прилича на този от преди години, на вкус няма нищо общо.

От Сдружение "Активни потребители" изследват 25 марки от различни производители Оказва се, че едва 5 се доближават до оригинала.

"По времето на социализма имало един салам, който се произвежда от "Родопа-Бургас", някак е останало това име като символ на качество, но в наши дни то не обозначава нищо", категоричен бе Богомил Николов от Сдружението пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оригиналната рецепта включва само 5 съставки - свинско и говеждо месо, сол, подправки и вода. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане - с характерна мозаична текстура.

Днес до оригиналната рецепта най-много се доближава колбас със 7 съставки, а рекордьорът е със състав от 23.

"В съвременните образци вече масово виждаме влагане на пилешко месо, на субпродукти, множество растителни продукти, нишестета, дори целина", коментира още Николов.

Целта на проведеното изследване е да започне дискусия за регистрацията на името салам "Бургас" или да се въведе браншови стандарт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase