До 2 седмици и София ще бъде в грипна епидемия, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира и фактът, че за първи път у нас е установен вариант на Ковид-19, който СЗО наблюдава с повишено внимание.

Още по темата
"Новият вариант се наблюдава с повишено внимание, тъй като това е най-заразният подвариант на Омикрон и въобще от всички щамове, които са ни атакували. Той получи широко разпространение в САЩ. От 7 до 70% е делът му спрямо всички щамове, които се изолират там. От Европа най-широко разпространение има във Великобритания и всички европейски страни, където делът е около 1 до 3% спрямо общия дял на щама", заяви проф. Христова.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Христова заяви, че вариантът не се кара по-тежко и няма натиск към болниците.

"За Ковид изобщо в света са много ниски стойностите на заболеваемостта, както и по брой хоспитализации. На този фон обаче следим внимателно не само XBB, но и огромните маси от хора, които се очаква да се завърнат от Китай", посочи тя и поясни, че факторите за заболеваемостта в Китай са няколко.

По думите ѝ няма място за притеснение, тъй като не протича тежко, но е доказано до голяма степен избягва на имунитета, който имаме - както ваксинален, така и естествено придобит.

"В Националния център имаме редица доказани случаи на комбинация на грип с респираторно синцитиален вирус, дори с два или три вируса. Както и трите случая на флурона. Хванали сме само три, те са далеч повече в страната. И двата вируса едновременно циркулират в организма, по-трудно му е да се справи. Колкото и да са вирусите антибиотиците помагат само за бактериална инфекция", обобщи проф. Христова и допълни, че засега София град е със сравнително ниска заболеваемост, но скоро, може би до две седмици, ще има грипна епидемия.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase