Снимка: Bulgaria ON AIR

Парламентът създаде временна комисия по казуса Nexo. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на криптобанкаат и свързаните с нея лица. Трябва ли да бъде променен моделът на финансиране на политическите партии?

"Създадената временна комисия ще е твърде временна и едва ли ще има възможност да свърши нещо по същество. Дебатът се отвори отново и това се дължи на факта, че той никога не се е състоял. Промени се правят на парче, изключително конюнктурно. Нямаме ясна концепция как искаме да финансираме политическите партии", коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

По думите му няма контрол как се финансират партиите, а до известна степен има прозрачност, която позволява случаи като този с Nexo да излизат в общественото пространство.

"Държавата няма капацитет да осъществява ефективен контрол. Трябва да се мисли в посока увеличаване на капацитета на държавните органи и ясна система за приоритизиране на контрола върху значимите случаи", подчерта Марков.

"Христо Иванов е прав, тъй като политическа сила не може да бъде държана отговорна, че едно дарение има определен източник. Влизаме в една сива зона - какво точно ще се случи, ако се стигне до ясни доказателства за свързване с незаконен произход на част от тези дарения... Позицията на Иванов и ДБ да изчакат решението на компетентните органи е единствената възможна. Докато не се произнесе прокуратурата, тези дарения все още не са проблем", обясни гостът от Центъра за изследване на демокрацията.

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК заяви, че има решение на Конституционния съд, което не позволява корпоративни или юридически лица да финансират политическите партии у нас.

"И сега държавата финансира партиите. Размерът на субсидията е вторичен въпрос. Трябва ефективен контрол. В България много пожелателно декларираме за кое колко сме похарчили. Бихме могли да вземем пример от Франция и Германия", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Цицелков държавните пари трябва да отиват в полезни за обществото дейности. Неоправдано е да се дават така едни пари, смята гостът и посочи, че добрата практика би трябвало да върви в посока да стимулираме партиите да се самофинансират, а държавната субсидия да е вторично финансиране.

"В България нямаме закон за лобизма, в развитите демокрации няма държавна субсидия. В Германия има позитивно заобикаляне на правилата - там големи корпорации дават пари за идеи за развитие", даде пример Цицелков.

Грешка е да се фокусираме само върху финансирането на политическите партии, обобщиха двамата гости в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase