Снимка: Bulgaria ON AIR

Нова специализирана акция за финансови измами с криптовалута. Обект на разследване е криптобанка "Нексо". Установени са над 3 милиона трансакции с рискови играчи на борсата.

"Първото, което трябва да знаем за криптовалутата, е, че тя е децентрализирана - тя не се управлява от нито една банка, от нито едно правителство. Всяка една криптовалута би трябвало да се крепи на технология, която се нарича "блокчейн" - изцяло децентрализиран модел за съхранение данни. И нейният издател, заедно с нейните потребители, да имат консенсус за това колко струва въпросната валута", каза IT експертът Спас Иванов в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че валутата, която е с най-високо доверие, е известният биткойн.

Още по темата

"По време на Ковид кризата потребителите заложиха на един експоненциален растеж на тези валути, които винаги ще растат и никога няма да намаляват, което не се случи. Миналата година имаше страхотен срив. Много голяма част от криптоинвеститорите загубиха всичко, което имаха като спестявания", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че търговията с криптовалута не е незаконна.

"Тя е нерегулирана дейност. Това означава, че в много държави местните органи могат да тълкуват търговията с криптовалута по различен начин. Виждаме в момента за "Нексо", тя няма операции в България, а всъщност е разследвана от нашата прокуратура за действия, извършвани в чужбина. Те по-скоро ги гонят за съмнителни трансакции с хора, които спонсорират тероризъм, издирвани по света за различни финансови измами. Прокуратурата твърди, че те са използвали банката за пране на пари", добави IT експертът.

А в позицията на "Нексо" се твърди, че това е ненужна и показна акция, която е с участието на хора, които са отказали да се легитимират: "Всичко, случващото се до момента, е в остър разрез с основните правила и норми."

Според Спас Иванов дигиталните валути много често са използвани от криминалния контингент.

"Има валути, които се проследяват от властите без никакъв проблем. Но има някои, за които проследяването е изключително трудно. Цялата общност от киберпрестъпления се крепи на това, че тя оперира с криптовалути. Ако оперираше с нормални пари, отдавна щяха да бъдат хванати. Търговията с наркотици, проституция, нелегални оръжия, повечето от тези трансакции са под формата на криптовалути. Киберпрестъпленията са изключително доходни, те отдавна прехвърлиха нелегалната търговия с наркотици като доходност", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase