Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът задължи служебното правителство да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката. Така че сега отново ще се водят преговори с ЕК.

Решението беше взето по общо предложение на енергийната комисия, след обсъждането на искания от страна на ГЕРБ и "Възраждане" за промени в Плана.

Целта е основно запазването на въглищните централи, като се отложи във времето изпълнението на плана за ограничаване на вредните емисии.

С текстовете НС задължава служебния вицепремиер Атанас Пеканов да направи предложение за промяна в ПВУ и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК до 31 март.

Основната промяна е свързана с отпадането на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.
 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 месеца

ПП лъжците=Плана е подписан август 2022 и тогава имаше война защо подписахте за затварянето на ТЕЦ овете,сега викате други са виновни-лъжци и некадърници.

14

Анонимен

преди 4 месеца

Важното е,че започват да се осъзнават как интересите на България са най-важни и това ги обединява.Браво!

13

Анонимен

преди 4 месеца

До 13 Гербааджиите, лъжат, както им каже дъртата мутра!