Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

През януари изтичат над 324 000 годишни винетки, а през февруари още около 340 000. На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка" след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да провери крайния срок на електронната винетка.  

През 2022 г. са продадени 5 924 920 броя е-винетки, приходите от които са 282 397 837 лв. Най-търсени са били седмичните винетки. Купени са 2 286 496 броя, следвани от годишните - 2 213 783 броя.

Следващите най-предпочитани от шофьорите са били месечните винетки, от които са закупени 755 489 броя. Уикендвинетките, продадени от началото на януари до края на декември 2022 г., са 578 078 броя, а тримесечните - а 91 074, посочва Bulgaria ON AIR.

От началото на тази година цената на всички видове е-винетки е с 10% по-евтина в сравнение с м. г. Годишната винетка струва 87 лв., тримесечната е 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната 13 лв., а уикенд винетката 9 лв.

Винетките на новите по-ниски цени може да бъдат купени както в обектите на Агенция "Пътна инфраструктура", така и в партньорската търговска мрежа. Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.  

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информацияq преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.  

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase