Снимка: Bulgaria ON AIR

За първите 11 месеца на 2022 г. в България са били задържани над 15 600 мигранти, показва официалната статистика на МВР.

"Ежедневно ставаме свидетели на новини, свързани със задържането на мигранти. Обществото почти не обръща внимание на темата как те се интегрират в България, как намират работа и изхранват семействата си", заяви координаторът направление "Кариерно ориентиране и личностно развитие" в Каритас - Владислав Дамянов.

Той е категоричен, че първото, което трябва да се направи за миграните, е да бъдат насочени към изучаване на български език.

"Така ще могат да общуват, да си намерят подходяща работа. За повечето хора това е трудно, ние имаме собствена методика, която е разработвана повече от 8 г. и им помагаме, за да намерят своето поприще", уточни Дамянов.

Гостът добави, че за мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка е задължителна преквалификацията, за да отговарят на стандартите за Европа.

"Големият проблем е с валидирането на техните образователни степени, нямат документи, с които да докажат своето образование. Така попадат в най-ниския сегмент на бизнес средите - услугите и строителството. Хората, които могат да докажат своето образование, успяват да попаднат в кол центровете и други компании", каза още координаторът в Каритас.

Мигрантите приемат страната ни като транзитна територия към Европа, където получават по-голяма подкрепа и заплати. Гостът даде пример как в други европейски държави има програми за задължително изучаване на местния език до 2 г., а у нас това е пожелателно.

"В последните години работодателите отвориха своите врати за хора, които избират България за свой втори дом. Ние ги учим как се подготвят автобиографии, как се провежда интервю, на корпоративната култура. Трябва държавна политика, насочена към толериране на работодатели, които наемат мигранти на робата. При кризата с кадри мигрантите са потенциал за развитието ни икономиката", допълни Владислав Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase