Снимка: Bulgaria ON AIR

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в столицата. За юридическите тя варира от 3000 до 10 000 лв. Пиратки, фойерверки, както и всякакви пиротехнически средства от категория ниско и средно шумни и опасни, могат да се използват само на 31 декември и до 2:00 ч. на 1 януари.

"Хората от обща култура вече знаят и какво трябва да се спазва. На етикетите на изделията винаги пише подробно какво се прави, как се поставя, как се укрепва, за да бъде стабилно, как се запалва. Много често хората подминават тези инструкции, не обръщат внимание, те си мислят, че всичко знаят. Не за всички изделия правилата за употреба са еднакви", каза пиротехникът Светозар Христов в студиото на "България сутрин".

По думите му вече почти няма дефектна пиротехника.

"Дори нещата, произведени в Китай, се сертифицират по правилата на ЕС. Когато изделието носи знака на ЕС, значи то няма проблеми. В последните години се вижда, че изделията са все по-качествени и няма такива инциденти. А най-търсенето нещо си остават големите пиробатерии, защото са компактни и лесни за употреба - много пъти гърми, има по-хубав ефект от римските свещи. Но за нея се изисква повече време", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че пиробатерията трябва да е на равно място.

"Над нея и около нея не трябва да има нищо. Те са много разновидности. Може да бъде по-малка с малко заряди, но ако е с по-голям диаметър - струва повече. Цената им може да достигне до 200-300 лв. Има и разделение на възрастовите категории за купуване. Най-ниската категория е за деца до 14 години, след това до 16 и до 18 години. Категория "3" е полупрофесионална, защото по правилник след определена бройка вече са нужни разрешителни за професионална употреба", поясни пиротехникът.

Попитан кои са най-честите грешки, които допускаме при употребата на пиротехника, той отговори: "Обикновено най-почерпеният започва да се занимава с това нещо, това пречи и е противопоказно. А продавачите в магазините задължително трябва да минат курс за боравене с пиротехника, те са квалифицирани."

Меракът на българина да използва пиротехника все още не е отминал: "Пиратката, колкото и да е безобидна, ако попадне върху човек - може да причини разкъсвания. Трябва да се внимава."

Светозар Христов коментира и решението на Столичната община за глобите.

"Самата идея на този, който го е предложил това, е недомислена. Това е тенденция, която се опитва да се наложи и в няколко държави го има това нещо, тук дойде от миналата година. Който гледа концерта, ще види, че фойерверките липсват като елемент за завършек на всеки един концерт. Мерките не са адекватни. Кой ще хване, примерно, 10 души, които гърмят неправилно? Как ще разберат къде точно се намират? Най-лесно е да се забрани, дайте да го направим така, че всички да са доволни. Не разбирам защо някои хора и институции се опитват да ограничат веселбата на хората, не мисля, че е нужно", коментира пиротехникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase