Стопанската камара излезе с предложение ДДС за храни и напитки да бъде 9%.

"Няма да има промяна в ДДС за храните освен за хляба и брашното, детските храни, храната в ресторантите. Аз съм противник за изцяло намаляване на ДДС-то. Вярно е, че в ЕС повечето страни имат такава практика, даже се препоръчва от Комисията. 52% от приходите в държавата са от ДДС, само 26% са от данъците върху доходите. Имаме обърната структура в сравнение с другите европейски страни", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той уточни в "България сутрин", че изнасяме зърно, но сме вносители на плодове, зеленчуци - дори хлябът, който консумираме, се произвежда от заготовки, защото в големите търговски вериги хлябът се пече на място, но суровината е вносна.

"Цената на потребителската кошница, това са цените на дребно. Два пъти ще нарасне цената на производството. Реколтата от пшеница ще бъде 2 пъти по-скъпа за производителя. Енергията поскъпна, тя е със 70-80% по-скъпа от миналогодишната. Произвеждаме скъпо брашно от скъпа пшеница", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Доц. Боюклиев обясни, че това не е само в България и че целият модел на интензивно земеделие, който имаме в Европа, без торове е немислим. Производството става много скъпо, трябва преструктуриране и да се търсят други пътища.

"Ако говорим за производството, поне 2 пъти ще бъде по-скъпо в сравнение с миналата година. Ако говорим за цените на дребно, има много фактори. Зърното е в основата на всичко. Ние критикуваме зърнопроизводителите, че това всичко е суровина и отива за износ. Но в края на краищата това зърно е фураж, а фуражът е мляко и месо", изтъкна доц. Боюклиев.

Той отбеляза, че старата реколта се е изчерпала и сега консумираме новата, а най-висока ще е цената на зърното през януари и февруари, но е трудно е да се прогнозира кога точно ще се отрази това върху цените на дребно. Той е убеден, че земеделските производители трябва да се приготвят за 2 пъти по-скъпо производство и прогнозира по-скъпо сирене догодина.

"Аз съм противник на евтините храни. Храната трябва да бъде качествена и скъпа и трябва да имат хората доходи, за да я купуват. По-добре да събираме ДДС-то за храните и да го влагаме в истинските традиционни български продукти", категоричен е събеседникът.

Той се учудва на Стопанската камара, защото по този начин стимулират вноса, а не родния преработвател, който работи с наша суровина и произвежда наша продукция. Също така не вижда ефект от нулевата ставка върху хляба и брашното, защото те все пак са поскъпнали.

"2023-а ще бъде по-лоша, защото това ще бъде година, в която трябва да се преустроим, да преструктурираме производството, трябва да отидем към биоземеделие. Там няма нужда от толкова торове, машини за преработка и т.н.", подчерта доц. Огнян Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase