Снимка: архив, БГНЕС

Почина журналистът Ясен Бориславов. За кончината му съобщи деканът на факултета по журналистика към Софийския университет проф. Веселина Вълканова във фейсбук.

"Деликатен, фин, със силно ненатрапливо присъствие, позиция и хумор, талантливо перо", написа за него Вълканова.

Ясен Бориславов (58) е доцент по история на българската журналистика в Софийския университет. Автор е на книгите "Боб и метафизика", "Естествена история на българския смях" и "Българският хумористично-сатиричен периодичен печат между двете световни войни", каквато е и темата на дисертацията му.

Роден е през 1964 г. в Шумен. След като завършва факултета по журналистика, работи във в. "Дума", бил е колумнист във в. "Сега". Негови статии са публикувани в "24 часа", "Труд", "Култура", сп. "Бакхус" и "Плейбой".

Ясен Бориславов страдаше от тежка бъбречна недостатъчност. Преди 2 години започна гражданска кампания за облекчаване на процедурите по ТЕЛК, при които болните са принудени непрекъснато да се явяват пред лекарска комисия, за да доказват състоянието си, което на практика не може да бъде променено именно заради болестта. Заради активността на журналиста бе направена промяна в законодателството. Значително бе разширен списъкът на заболяванията, за които вече не се изисква постоянно явяване пред ТЕЛК комисия. Промяната остана с името "поправката Ясен Бориславов".

Редакцията изказва съболезнования на семейството и близките му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase