Снимка: Bulgaria ON AIR

Мигрантите, които опитват да преминат нелегално границата ни, стават все по-агресивни. Българските гранични полицаи продължават да изпълняват дълга си, въпреки че срещу тях стоят хора, за които човешкият живот няма никаква стойност. Това коментира в ефира на предаването "Директно" директорът на ГД "Гранична полиция" гл. ком. Росица Димитрова.

Най-натоварена е границата ни с Турция, охраняването ѝ е изключително трудно, а в него са включени полицаи от редица дирекции на МВР, както и военни, посочи тя.

"Близо 1300 души не достигат в редовете на "Гранична полиция". Ако бъдат наети, няма да се налага техни колеги от други дирекции да се включват в охраната на браздата", изтъкна гл. ком. Димитрова.

По думите ѝ капацитетът на дирекцията никога не е увеличаван.

Техническите средства, с които граничарите разполагат, също са проблем. Липсата на високопроходими автомобили в някои части на границата, оръжията и тежките бронежилетки затрудняват сериозно служителите и работата им.

Вече обаче са обявени обществени поръчки за нови по-модерни жилетки и други технически средства, както и за дрехи и обувки, изтъкна още директорът на "Гранична полиция".

Гл. ком. Димитрова коментира, че компрометираните участъци по южната ни граница, за които се говори от години, вече са възстановени.

Все още обаче има места, на които мобилните мрежи нямат покритие, което затруднява граничните полицаи да повикат подкрепление, ако това се наложи, призна Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase