Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 70 полицаи, доброволци и планински спасители бяха наградени от вътрешния министър Иван Демерджиев за проявената смелост и помощта в търсенето на 12-годишният Александър, който след 9 дни беше намерен в гората.

"Трудно ми е да кажа дали това беше най-тежката операция. Със сигурност беше трудна. Не са лесни акциите за издирване на пострадали в планината, изгубени или изчезнали. Трудността идваше от липсата на информация. Трябваше да гадаем. Другата трудност идваше от това, че имаше много хора на терен - това създава трудности. Предполагам какво им е било на колегите от МВР", каза един от наградените спасители и директор на Планинската спасителна служба - Емил Нешев в "България сутрин".

Той заяви, че екипите са в постоянна готовност и имат много акции, които протичат идентично.

Още по темата

"Винаги си мислиш за най-различни варианти, особено когато няма информация - дали има, или няма шанс, какво е възможно. Готови сме за всичко и се борим докрай", каза още Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Поуката за него след спасяването на Александър е, че чудеса са възможни.

"В такива ситуации човек не трябва да се отказва. Трябва де се търси максимално информация", коментира той и допълни, че спасяването на Александър не е зависело от техника.

"Единственото, от което зависеше, беше информацията. Може би с ден по-рано е имало възможност да бъде намерен, но това са само хипотези. Използваме опита, който имаме през годините. Догодина Планинската спасителна служба навършва 90 години. В случая ни помогна това, че успяхме чрез GPS устройствата на всеки един спасител да направим карта, която да ни даде информация - къде и с каква точност е претърсен районът", коментира спасителят.

По думите му посещаемостта в планините е висока. След Ковид пандемията хората я предпочитат. Там, където има посетители, има и повече инциденти. Но според него хората се вслушват все повече в съветите на професионалистите.

"Не бива да подхождаме към планината като мястото, на което се разхождаме. Планината е опасна през зимата, не бива да се подценява", обобщи Нешев.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 месеца

И в нашето село един дядо на 84 г. се изгуби, така и не го намериха. Пред 5 години се случи това нещо. Какво стана с този човек, Бог знае. Та децата му поискаха от съда да обяви неговата *** служебно и наследството.

1

Анонимен

преди 5 месеца

Спасяване дръжки... за 9 дена щяха да са го изяли чакалите. Като са го намерили е било с други дрехи и без обувки. Защо ли?