Студентите празнуват днес, но те се сблъскват с редица проблеми през последните месеци.

Един от тях е скокът в цената на тока за общежитията, който се е повишил 3 пъти.

Още по темата
"Ние поставихме няколко питания към Министерството на образованието, Министерството на енергетиката и омбудсмана. Три пъти повече заплащат студентите. Само в края на 2020 г. в сравнение с тази се е заплащало по 80 лв. на мегаватчас. В момента е 250 лв. на мегаватчас и това е с компенсацията от държавата. Ако я нямаше тази компенсация, със сигурност това щеше да е в пъти повече", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че са направили няколко искания към Министерството на енергетиката и трябва да има законови промени, като определят общежитията като битови потребители, защото там хората не се занимават с бизнеси и не печелят от това.

"Има решение. Трябва ректорите да бъдат активни, да направят своите запитвания и това ще бъде полезно, защото в момента наистина е сложна ситуацията", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че има студенти, които плащат различна сметка за ток, защото има общежития, които не са ремонтирани от деня на построяването им. Те са с дървена дограма и студентите трябва да се отопляват в тях с печка, но когато включат своя уред, сметките им се покачват драстично.

"В момента на територията на държавата има 154 общежития. Близо 100 са в прилично състояние, защото през 2020 г. бяха отпуснати финансови средства от държавата, и остават 50. 50 хил. студенти живеят в общежития, които не са в добро състояние. Те в момента заплащат голяма сметка за ток, защото общежитията не са ремонтирани. Спасението е единствено да не влиза сняг в стаите и с тиксо да си облепиш прозореца", категоричен е Парушев.

Той обясни, че са поставили въпроса и пред министър Пеканов за отпускане на средства от Плана за възстановяване за студентски общежития.

"Преди 2 години, когато бяха отпуснати средства, бяха ремонтирани над 20 блока. Близо 10 хил. студенти в момента живеят в по-добри условия и няма разлика дали си в хотел или в това общежитие. Там наемът е малко по-скъп, но е много хубаво, защото всичко е ново", обясни Парушев.

Той коментира темата с украинските студенти, като каза, че са поставили няколко искания към всички ректори, за да могат да направят нещо положително за тях – например да не заплащат семестриални такси и общежития, както и да получават купони за изхранване.

"Обаче те взеха да злоупотребяват. В момента в една стая, където трябва да има двама украински студенти, живеят по 10-12 човека. Явно няма къде да отидат. Това са хора, които са възрастни и нямат нищо общо със студентската общност", посочи Парушев.

На днешния празник той заключи, че студентите се променят в положителна насока и смята, че студентството дава трамплин в живота. Гостът пожела на празнуващите да се забавляват разумно и отговорно, за да могат в следващия ден да поставят новото си начало.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase