Снимка: Bulgaria ON AIR

В политическия хаос, как ще се разпределят парите на държавата?

"Популизмът се е развихрил до максимална степен, не за друго, а за това, че като се гласува промяна в Кодекса на труда за минималната работна заплата.  Никъде не се казва по какъв начин ще се отрази това в Закона за държавното обществено осигуряване и в бюджета. Там ще се отразят финансовите разчети. Ние нямаме вкаран такъв закон, в който да се отразят финансовите разчети", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът обясни, че гласувайки минималната работна заплата да бъде 50% от брутната средна работна заплата, се получава процикличен ефект.

Още по темата

"В брутната средна работна заплата участва минималната работна заплата. Когато гласуват, че 50% от брутната заплата трябва да бъде минималната, минималната се вдига. Тя от своя страна вдига средната и се завихря този цикъл. Кой има най-голяма полза от това нещо - дали обикновените хора имат полза от 850 лв. или депутатите имат по-голяма полза, тъй като техните заплати и възнаграждения се базират на брутната средна работна заплата. Когато увеличим минималната работна заплата, увеличаваме възнагражденията и на депутатите", подчерта Каримански пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността за нова минимална работна заплата трябва да се случи след 1 юли.

"Прозират целите на депутатите. На БСП целите са да притиснат президента - да каже на служебното правителство, че трябва да се вкара бюджет. С минималната работна заплата са свързани много други заплати", каза той.

БСП предлага максимален осигурителен доход от 2023 г. от 4200 лв. Само за една година максималният осигурителен доход ще нарасне с 1200 лева. Това ще се отрази на бизнеса, посочи Каримански.

"Бизнесът няма ли да колабира? Затова БСП не трябва да казва, че други трябва да бъдат отговорни", допълни той и обобщи, че минималната работна заплата при завихрянето със средната работна заплата ще насърчи инфлацията в България.

Коментари Напиши коментар

33

Инженер

преди 5 месеца

Тя, инфлацията се е завихрила още от миналата година. Този пък чак сега е разбрал това. Както и работещите в банките финансисти и икономисти. Да ги успокоя хората, че минималната заплата ще намалее, когато в България се приемат еврата. В противен случай, просто много от банките ще фалират.

32

Анонимен

преди 5 месеца

850 лева минимална заплата означава под 39% от средната за 2023 година.

31

Анонимен

преди 5 месеца

Да, с увеличението на минималната заплата, се вдига и средната заплата. С увеличението на най-високите заплати също се вдига средната заплата. С увеличението на кои да е заплати се вдига средната заплата. Винаги може да се прогнозира, каква ще е средната заплата, ако се вдигне някаква група заплати, примерно минималните. Лошото при тези 850 лева минимална заплата, е че минималната се отдалечева от 50% от средната в сравнение с предишните години.