Снимка: Bulgaria ON AIR

София е домакин на международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата - "STOP HATE SPEECH". Форумът е иницииран от прокуратурата, а участие в него вземат български институции и върховни обвинители от страни членки на Европейския съюз.

"Тази конференция събира на едно място не само институции, а и различни играчи в сферата срещу езика на омразата. Тя започна с религиозния панел. Всички се обединиха, че няма религия, която да проповядва омраза. Имаше юридически панел - конференцията събира и хората, които взимат решения и практически мерки за борба с езика на омразата. Представители на прокуратурите се обединиха около търсенето на баланс между свободата на словото и езика на омразата. Поздравявам прокуратурата, че инициира този разговор", коментира преподавателят в Софийския университет доц. Румяна Маринова-Христиди в "България сутрин".

По думите ѝ имаме добри практики, а българското общество е толерантно - то не мрази заради религия или цвят на кожата.

"Но много се мразим помежду си. Груби сме в семейството, това се пренася в училище, в работната среда, на пътя. Не мразим толкова чуждите, колкото мразим себе си. Омразата е присъща на комплексираните и нещастни хора и общества. Ние защитаваме собственото си общество и психичното му здраве. Първо са думите, а след това са делата. Защитаваме ценностите на българското общество", каза още доц. Маринова-Христиди.

Тя предупреди, че докато не се инкриминират тези деяния и няма санкции, няма да има реална борба с езика на омразата. И добави, че намерението на прокуратурата е да се внесат законодателни промени.

Лилия Драгоева допълни, че правната рамка е изключителна важна, но е много важно да има обществен дебат. Езикът на омразата е резултат от страх и неразбиране, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Българското общество все още не е наясно с тематиката, която опитваме от години да представим. Някои актьори опитват да извлекат политически дивиденти за себе си. Резултатът е неразбиране и изопачаване", посочи Драгоева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

71

Хаха

преди 1 месец

Я питайте Българина дали мрази Борисов и родата му или ГЕРБ-ДПС-БСП да видим какво ще излезне ...

70

Ах, знаех си, че

преди 1 месец

ще дойде денят, в който всеки, който критикува властта и нейните решения ще бъде окачествен като комплексиран, психично болен, путинофил, хомофоб, закостенял консерваджия, използващ езика на омразата и разбира се, имащ малка пи*ка. Как може човек да мрази демокрацията, не разбирам просто? :D

69

Анонимен

преди 1 месец

Агресията си е форма на себеутвърждаване, начин за оцеляване, вижда се в целия животински свят от най-първите моменти на живота. Проблемът е канализирането на агресивната сила. Друг проблем при хората е че агресията, свен псохоогически, е и телесен проблем, ДА, основава се на соматиччни заболявани или нарушено фубкциониране на определени систени. Знае се, че хора с високо съдържание на живак например, с който са лекували сифилис, имат крайни фази на жестокост. *** в организма също променят