"Убеден съм, че проф. Габровски е еродиран човек с добри контакти. Няма политически ангажименти, но този човек решава да носи кръста за създаване на правителство, когато на България ѝ е изключително необходимо. Редовно пращаме 240 народни представители в сграда, на която пише: Съединението прави силата. Нека да седнат да помислят, защото в момента, за да не искаш да се състави правителство, трябва да си или анархист, или глупав. България има неистова нужда от съставяне на правителство, защото вакуумът във властта води само до негативни последствия", заяви зам.-председателят на БЛС - д-р Николай Брънзалов  в студиото на "Денят ON AIR".

"Във времето държахме много мостове. Тези неприятности не беше времето да ги поставяме на масата, но решихме, че вече е дошъл този момент, защото на нас документи, които касаят начина на работа на всички български лекари и специалисти по здравни грижи, се подхвърлят само за подпис", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Този документ показва откъде тръгна големият конфликт. Към 30 септември трябва да се направи равносметка как върви усвояването на средства от колегите, които работят и евентуално да се предприемат мерки, ако сме ги надвишили. Естествено ще се намалят цените, защото това е бюджет и ние трябва да влезем в него, но ако не успеем, трябва да има някакъв вариант, в който да се разберем. Здравната каса казва винаги, че плаща за дейности", обясни гостът.

Той призовава да се прави разлика между реалния преглед на лекаря с анамнеза и статус и между самото вкарване на преглед в системата. Д-р Брънзалов е категоричен, че не съществува конструктивен диалог и че се подават документи само за подпис.

"Трябва да запознаем българското общество, което ще страда от тези неща, не защото лекарите не искат да помагат, а защото им се слагат стопери. Всички районни колеги на БЛС искат оставката на проф. Салчев и на д-р Златанов, който е шеф на надзора на Здравната каса. Ние като лекари до този момент доста време стискахме зъби и разбирахме ситуацията", заключи гостът.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase