Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят.

Света Варвара живяла в Египет по времето на император Максимиан (286-305 г.). Баща й бил езичник, виден жител на Илиопол. Заради необикновената красота на Варвара той я държал заключена в кула, за да общува само с избрани хора. Но сред девойките, които й прислужвали, имало и една християнка. Тя запознала Варвара с вярата в Триединния Бог и с учението на Иисус Христос, въплътения Божи Син. И когато в Илиопол дошъл от Александрия християнски свещеник, той я подготвил да приеме свето кръщение и я кръстил. Но щом бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, страшно се разгневил и поискал да я убие. Девойката избягала в пустинно място, баща й обаче успял да я залови и я предал на управителя с обвинението, че е християнка. На разпита Варвара изповядала вярата си в Христос. След ужасни мъчения била осъдена на смърт и заклана от собствения й баща. Местни християни тайно погребали великомъченицата с чест. По-късно мощите й били пренесени в Цариград, а когато кръстоносците превзели града, ги пренесли във Венеция.

Свети Йоан Дамаскин е роден в Дамаск, Сирия, в края на VII век. Баща му Сергий бил висш служител при арабския халиф, а учител му бил ученият монах Козма от Сицилия. Йоан и неговият доведен брат Козма (Маюмски) получили отлично образование. След смъртта на баща си Йоан бил назначен за първи съветник на халифа, но напуснал поста и заедно с брат си Козма отишъл в Йерусалим. Там станал монах в манастира "Св. Сава", където останал до края на живота си. Взел дейно участие в защитата на иконопочитанието срещу иконоборците. Прекарал десетилетия в писане на ценни богословски трудове и църковни химни, които и днес се пеят по цял свят в гръцкия първообраз или в превод. Автор е на октоиха (осмогласника) и на прекрасни песни в чест на света Богородица.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Христос?Той е бил тук, но инкогнкто за света.Знаем за него благорение на апостолите му.Как след като в онзи античен свят е бил скрит от всички и се е открил на малцина, то днес, когато чудесата на техниката са навсякъде да е иначе.С Христос всеки линчо съпреживява Бог.Не необходимо да го рекламирате като стока.Той няюа да е доволен, че търгувате с името му!

3

Анонимен

преди 1 месец

Йоан Дамаскин е бил отречен от събора на иконоборците през 754г.Империята била изпаднала в ерес, подобна на днешната.Империята провеждала ереста като официална политика, както сега.

2

Анонимен

преди 1 месец

Православната църква в България е време да вземе отнопение по повод закона за ликеидиране на православната църква в Украйна!!!!!