На 1 декември по традиция отбелязваме световния ден за борбата със СПИН. Правителствени и неправителствени организации по целия свят провеждат лекции за контрола и превенцията на болестта.

По официалнни данни у нас близо 4 000 души са регистрирани с ХИВ инфекция.

"Расте броят на заразените с ХИВ. В световен мащаб, към края на 2021 г., около 34 млн. са хората, живеещи с ХИВ. От началото на пандемията - 80-те години на миналия век, са над 80 млн., т.е. близо половината от хората, живеещи с ХИВ, са загинали от това заболяване", каза ръководителят на катедрата по Инфекциозни болести в Медицинския университет доц. д-р Нина Янчева в студиото на "България сутрин".

ХИВ вече се възприема като хронично заболяване. От 1995 г. е налична комбинирана терапия с лекарства, с която се блокира възпроизвеждането на вируса и се стига до състоянието "неоткриваем вирусен товар", посочи гостът.

"Проблемът при тази инфекция е, че остава един вирус в спящо състояние, в т.нар. вирусни депа. Ако се спре терапията, вирусът започва да се размножава отново. Тази терапия за момента е пожизнена. Човек трябва да приема лекарства всеки ден, но приемайки терапията, продължителността на живота на хората не се различава съществено от тази на хората без ХИВ", обясни доц. д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.

До момента в света има само 5 случая на излекувани от инфекцията. Четири от тях са пациенти, които освен ХИВ инфекция са имали и злокачествени кръвни заболявания, стана ясно още от думите ѝ.

"ХИВ вирусът мутира. В рамките на пандемията с Ковид-19 населението разбра какво е мутацията. Вирусът на ХИВ мотива многократно повече от SARS-CoV2. Това пречи да се изработи ефективна ваксина", поясни доц. д-р Янчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

22

стар мераклия

преди 2 месеца

добре че излезе този СПИН че да се оттеглиме със чест

21

Анонимен

преди 2 месеца

Тези нетестваните са най-опасни. Гъмжат от болести.

20

Чистокръвен

преди 2 месеца

Нетестван и неваксиниран :)