Снимка: БГНЕС

София-област измести София-град от първото място в страната по най-висока средна месечна брутна заплата, сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от Нова тв.  

Към средата на тази година средната брутна заплата в столицата вече надвишава 2300 лева.

В класацията за най-високи заплати се нареждат областите Варна, Враца, Пловдив и Стара Загора. Въпреки че са на челни места, в тези области възнагражденията са чувствително по-ниски от столицата – и варират около 1400-1500 лева.

А традиционно един от градовете с най-високи възнаграждения е град Пирдоп.

Георги Панов работи в едно от големите предприятия за производство на рафинирана мед в Средногорието. Като специалист в сферата на фирмената сигурност смята, че взима атрактивна за стандартите на страната заплата. Челната позиция на Пирдоп в класацията по заплати си обяснява по пътя на логиката.

„Ние, не толкова като Пирдоп, колкото като регион, сме център на рудодобива и металургията, да не кажа най-типичния център. Ако ме питате какво ще стане, ако днес по някаква причина, просто изчезнат предприятията от района, районът ще западне тежко, не мога да кажа колко бързо, защото тука има и едни относително млади пенсионери с едни относително добри пенсии пак от заводите“, казва Панов.

Но не всички в малкия град взимат високи възнаграждения.

„На територията на община Пирдоп оперира най-големия данъкоплатец в държавата, но имайки предвид това, че на територията на предприятието работят около 800 човека, а общината е от седем хиляди, тук е изкривена статистиката. Ние знаем, че медалът има две страни, това, че община Пирдоп е писмена на трето място като размер на средната брутна заплата, води и своите негативи. „Да кажем един килограм месо може да бъде купен в София по-евтино, отколкото в Пирдоп“, смята кметът на Пирдоп Ангел Гергов.

„Ние знаем, че медалът има две страни, това, че община Пирдоп е писмена на трето място като размер на средната брутна заплата, води и своите негативи. „Да кажем един килограм месо може да бъде купен в София по-евтино, отколкото в Пирдоп",  допълва Геров.

Според изследването на Института за пазарна икономика най-ниските средни годишни заплати през 2020 година са били в областите Благоевград, Видин, Кюстендил и Хасково.

По думите на Адриан Николов от ИПИ повишаването на заплатите у нас се случва на две скорости. И е категоричен в заключението си. „Като цяло динамиката не е достатъчно положителна, за да пребори инфлацията. Има едно реално обедняване на работещите, което не сме виждали от десетилетия“, посочи експертът.

Коментари Напиши коментар