Снимка: Pixabay

11.9% от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката им с него или нея. Физическото насилие, включително заплахи за такова, е по-разпространено (8.5%) в сравнение със сексуалното (3.4%). Това показват данните от проучване на НСИ проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години.

Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, независимо от извършителя, намалява.

Един от най-честите извършители на насилие над жени е техният интимен партньор. Данните от изследването показват, че 20.5% от жените на възраст 18 - 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.

Резултатите от изследването показват, че сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие. От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19.4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7.1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

В зависимост от това кога се е случил последният епизод на насилие от интимен партньор, данните показват, че една от десет жени (10.1%) на възраст 17 - 84 г. е била подложена на насилие през петте години преди проучването, а 4.6% са преживели такова насилие през 12-те месеца преди проучването.

По данни от изследването 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г., през целия си живот като възрастни, са преживели физическо насилие (включително заплахи) или сексуално насилие от лица, различни от партньора им. Преобладават пострадалите от физическо насилие (включително заплахи) жени - 3.5%, докато пострадали от сексуално насилие са 2.4%, в това число от изнасилване - 1.5%.
    
Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 г. в страната (9.5%) споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството, като 6.9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2.6% - сексуално.
   
Данните от изследването показват, че 12.2% от жените на възраст 18 - 74 години в страната са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж през целия си професионален живот. Относителният дял на жените, преживели сексуален тормоз от страна на мъже колеги е 5.3%, а от мъж на ръководна позиция - 1.4%. Най-голям е делът на жените, преживели сексуален тормоз на работното място от други мъже (10.7%), което включва случаите, когато не са посочени конкретните професионални отношения с извършителя.
   
Резултатите от изследването показват, че 28% от жените на възраст 18 - 74 г. в детството си са преживяли физическо или емоционално насилие от един от двамата родители. Емоционално насилие се причинява по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). Несъществена е разликата по отношение на преживяното от родителите физическо насилие в зависимост от извършителя. От майката е причинено за 3.1% от жените, а от бащата - 3.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase