Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура ще привика на разпит бившия вътрешен министър Бойко Рашков във връзка с негови медийни изявления относно ремонта на автомагистрала "Хемус".

От прокуратурата съобщават:

"Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи доц. д-р Бойко Рашков в предаването по Нова ТВ "На фокус" от 20.11.2022 г., че "има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми", Софийска градска прокуратура (СГП) ще го призове по установения от закона ред за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор относно това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай.

Във връзка с разследването по делото "Хемус" Софийска градска прокуратура информира, че с постановление прокурор в СГП е отделил материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус". В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). С постановление от 16.09.2022 г. на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"-МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

На 20.11.2022 г. Бойко Рашков е направил следните изявления: "Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София". От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани.

От прокуратурата уточняват, че подобна информация не е била докладвана от ГДБОП-МВР по делото "Хемус", нито по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на магистралата. Посочват още, че всички обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно за българското общество и за установяването на обективната истина по случая "Хемус".

"Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани", пишат от СГП. Заради това прокурор в СГП ще призове Бойко Рашков по установения в закона ред, за да даде пред него сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по случая.

"Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона. В тази връзка и предвид горецитираното изказване на доц. д-р Бойко Рашков, в съответствие с правната уредба, наблюдаващият проверката прокурор е счел за необходимо бившият вътрешен министър да бъде призован и да се яви в СГП, за да изпълни задължението си по закон, като заяви всичко, което му е известно по случая", заявяват от градското обвинение.

В случай че Бойко Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, СГП ще се извършат всички законни действия спрямо паричните средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase