Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки. Сблъсъкът с мигрантите ли е причината?

"Големият проблем с миграцията трябва да се решава външнополитически, защото без сериозно разбиране на Брюксел и на нашите европейски партньори какъв натиск поема България, че дава кръв на български служители от МВР и те не искат да ни приемат в Шенген, това е абсурд. Вътрешнополитически ясно да се изчисти тактиката в МВР", заяви бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него тази тиха оперативна работа, работата по проследяване и задържане на престъпния контингент, трябва да се реализира по друг начин, например с друг тип действия на полицията, защото това застрашава живота на обикновените граждани.

Още по темата

"Вътрешният министър би трябвало да иска спешно Брюксел да се ангажира с оборудване на българските полицаи. Ние дадохме тази година от бюджета 20 млн. за бежанците от Украйна. Само с едни 20, 30, 50 млн. полицаите на южната граница щяха да бъдат перфектно оборудвани", категоричен е гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тези мигранти не искат да идват в България, а минават транзитно.

"Къде ни е мястото, да пазим границата и да даваме курбан български момчета?! Тук най-високото политическо равнище трябва да реагира остро и гневно. Тези оставки на служителите нищо не решават. Те няма да свалят отговорността от моментното политическо ръководство да алармира в Брюксел", посочи Михаил Миков.

Той смята, че такъв тип гонки по улиците на джигити, превозващи мигранти, трябва да се преустановят, а оставката на министър Демерджиев няма да реши нищо.

"Голямата дискусия беше машини или хартия и никой не излезе да каже на българските граждани, че и досега се гласува с хартиени бюлетини в населените места до 300 души. Избирателният кодекс има редица други проблеми. Проблеми с изборни злоупотреби има от времето на Алеко Константинов", каза бившият вътрешен министър.

Той коментира, че да се превръща това в основна тема в условията на растяща инфлация, мигрантски натиск, опасност от затваряне на българската енергетика и крайна фаза на деиндустриализация на България, показва политическа неадекватност.

"Гражданите по никакъв начин няма да повишат респекта си към своите политици, когато такива амбулантни номера им се разиграват със седмици. В селата се гласува с хартия. Какъв е този вой, че ще има и хартиено гласуване? Тази техническа дискусия не решава никакъв проблем на българския гражданин, освен на някои по-възторжени фенове на една или друга политическа партия", твърди Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase