Снимка: БГНЕС

12-годишният Александър от Перник, който бе в неизвестност девет дни остава в Пирогов за наблюдение. Здравословното му състояние е добре, заявиха днес от "Пирогов", а според клиничния психолог и психоаналитик Весела Банова, понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват.

Специалистът изрази мнение, че така може да се обясни оцеляването на Сашко.

Още по темата

"Те не се страхуват от традиционните неща, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент".

Сашко не изглеждаше ужасен, посочи тя: "Няма вид на дете, което е преживяло насилие".

Освен устройва за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

"Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които не ги примат по 6-7 часа".

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

"Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат".

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

"Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase