Снимка: БГНЕС

12-годишният Александър от Перник, който бе в неизвестност девет дни остава в Пирогов за наблюдение. Здравословното му състояние е добре, заявиха днес от "Пирогов", а според клиничния психолог и психоаналитик Весела Банова, понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват.

Специалистът изрази мнение, че така може да се обясни оцеляването на Сашко.

Още по темата

"Те не се страхуват от традиционните неща, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент".

Сашко не изглеждаше ужасен, посочи тя: "Няма вид на дете, което е преживяло насилие".

Освен устройва за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

"Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които не ги примат по 6-7 часа".

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

"Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат".

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

"Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш".
 

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 месеца

Самият факт че е в непозната среда може да го уплаши до ***. Аутистите обичат рутината, едни и същи места, едни и същи пътища, едно и също ядене от.н. Оцелял е не само защото някой му е давал вода и храна, но и защото е виждал познати лица.

30

Анонимен

преди 6 месеца

Беше си жив експеримент,дори и не поръчан,сега се анализират резултати.Изнудване.Отвличане."Сашко,върни се "ВЕЧЕ"!?

29

Ах

преди 6 месеца

Напълно съм съгласен,че ни взеха за балъци!!!Дори за трениран човек трудно ще издържи 9 дена в планината при тия условия.Изкараха го ,че е свръх човек!!!Да спрем да си разправяме приказки от 1001 нощ,и да кажем истината!!!Излиза ,че аутистите са сврйх чавеци,със свръх възможности...няма да коментирам разните твърдения,но да сме реалисти!Как в същия ден ,когато се обяри наградата го намериха??как няма измръзнали крайници,как те се е простудило?история съшита с бели конци.